Olympische droom Kazachen vervliegt

De kans dat de Nederlandse Kazachen in Salt Lake City mogen deelnemen aan de ploegenachtervolging is uiterst klein. Daarmee vervliegt de olympische droom van de schaatsers.

Met een laatste krachtsinspanning probeert oud-wielrenner Rini Wagtmans de Nederlands-Kazachse schaatsers aan een plaatsbewijs voor de laatste pre-olympische wereldbekerwedstrijd te helpen. Wagtmans, adviseur van het Kazachse ministerie van sport en toerisme en gevolmachtigde van de Kazachse schaatsbond, is al dagen in conclaaf met de internationale schaatsbond ISU om de achtervolgingsploeg aan de start van de wedstrijd in Salt Lake City te krijgen. „Bij de ISU denken ze echter nog steeds dat ze niet met Kazachen te maken hebben”, aldus Wagtmans.

De wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City is de laatste kwalificatiemogelijkheid voor de drie in Amerika aanwezige Nederlanders met een Kazachs paspoort. Als Groeneveld, Stroetinga en Bergsma dit weekeinde opnieuw een startverbod krijgen, vervalt de mogelijkheid om zich als team te kwalificeren voor de Spelen, begin volgend jaar in Vancouver. De ISU is nog altijd zeer sceptisch over het plan en verzet zich tegen deelname aan de wereldbekerwedstrijd. Vorige week werd het team in Calgary al van het ijs gestuurd. Ook daar kreeg het drietal geen startrecht.

In Salt Lake mochten de schaatsers woensdag evenmin het ijs op. Ploegleider Jillert Anema, één van de drijvende krachten achter het plan om de Nederlandse marathonschaatsers via Kazachstan op de Spelen te krijgen, verwacht niet dat zijn pupillen dit weekeinde alsnog kunnen starten. „Ik denk dat het einde verhaal is”, aldus de Fries. „De Kazachen om ons heen maken een zeer aangeslagen indruk. Volgens de reglementen moet het mogelijk zijn om te starten. Maar de ISU wil het gewoon niet. De politieke wil om dit mogelijk te maken ontbreekt.”

Wagtmans is echter nog altijd vol vuur. „Ze hebben een geldig Kazachs paspoort. Het zijn echte Kazachen, of je dat nou leuk vindt of niet. De ISU vertrouwt de paspoorten van de jongens niet en wil nu zelfs een document met daarop de handtekening van de president van Kazachstan. Ze vertrouwen de bevoegde instantie om paspoorten uit te geven dus niet. Dat is echt absurd. Het zijn geldige documenten. Het kan niet zo zijn dat de ISU op de stoel van de burgerrechter gaat zitten en beslist dat hun paspoorten niet geldig zijn. De ISU moet niet denken dat Kazachstan een achterlijk land is.”

Volgens Wagtmans overweegt de Kazachse bond via een rechtzaak alsnog deelname af te dwingen, al is het de vraag of dat lukt nu het laatste kwalificatiemoment voor het in Salt Lake aanwezige drietal voorbij lijkt te gaan. Wagtmans: „Zo ver is het nog niet. Ik schat de kans dat ze zullen rijden nog steeds erg hoog in. Ik weet niet of de ISU het aandurft zich een claim van enkele honderdduizenden euro’s op de nek te halen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden