Olympische biatlon: snot, zweet en inzinkingen

Laura Dahlmeier. Beeld AP
Laura Dahlmeier.Beeld AP

De Duitse 'Biatlonkoningin' Laura Dahlmeier werd op de 15 kilometer verrast door de Zweedse Hanna Öberg

Eline van Suchtelen

Sari Furaya kan niet meer op staan. De Japanse biatlete ligt op haar buik met haar gezicht in de sneeuw. Haar lichaam schokt. Ze heeft de knieën gebogen. De ski's hangen in de lucht, over elkaar gekruist. Ze blijft liggen, minstens drie minuten.

Een vrijwilliger klikt haar ski's los. Moeizaam krabbelt ze op om richting uitgang te strompelen. De finish van de 15 kilometer in de bergen bij Pyeongchang is één groot slagveld. Vrouwen storten na de eindstreep doodvermoeid in elkaar. Nergens zie je sporters zo kapotgaan als in het biatlon.

Dan komt Hanna Öberg aan vanuit de verte. De 22-jarige Zweedse skiet met een gebogen rug, alsof ze elk moment voorover kan vallen. Fraai ziet het er allang niet meer uit wat ze doet. Maar ze schoot twintig keer raak en weet dat het olympisch podium heel dichtbij is. In de laatste meters moet de energie uit haar tenen komen.

De nieuwe Bjorndalen

Dan valt ze. Haar longen snakken naar zuurstof. Met haar handen leunt ze op de sneeuw, zittend. Maar Öberg durft nog niet te hard te juichen, want Laura Dahlmeier is nog bezig.

In het Koreaanse skiresort Alpensia is de Duitse biatlete deze week bezig met een bijzondere zegereeks. Ze pakte goud op de 7,5 kilometer sprint en op de 10 kilometer achtervolging. Op de 15 kilometer kan ze met een derde titel op rij geschiedenis schrijven. Dahlmeier wordt nu al de nieuwe Bjorndalen bij de vrouwen genoemd.

Maar zover is het nog niet. Want de Duitse topschutter maakt een misser in haar eerste van vier schietbeurten, waardoor er een minuut extra bij haar tijd wordt opgeteld. Het publiek reageert na de misser in koor met een 'oeh', in plaats van de yel die ze na ieder goed schot in koor produceren.

Dahlmeier tijdens haar uitputtende tocht. Beeld AFP
Dahlmeier tijdens haar uitputtende tocht.Beeld AFP

Op de tribune zitten de meest kleurrijke fans die er op de Spelen rondlopen. De olympische biatlon betekent feest. Voortdurend komen er glazen bier langs. De Noren dragen een vikinghelm met hoorns aan de zijkant. Hun gezichten zijn geschminkt naar de Noorse vlag, in het rood met een blauw kruis.

De Finse bezoekers dragen trollenmutsen met blauw en wit punkhaar.

De Servische atleten worden gesteund door een fan die lijkt op de Kerstman. Onder zijn grote wallen en een rode neus draagt hij een witglanzende baard met krullen tot aan zijn knieën. Naast hem staat een sprookjesachtig meisje in een witte bontjas met blauwe kristallen erop.

Sliert speeksel

Aan aanmoediging geen gebrek in het ijskoude Pyeongchang, waar de temperatuur ver beneden het vriespunt ligt. Dahlmeier heeft de steun van het publiek nodig. Ze moet in de laatste ronde een achterstand op de Zweedse goedmaken.

De speaker roept jolig om dat 'Laura', haar achternaam hoeft hij niet meer te vermelden voor het publiek, misschien wat te veel taartjes heeft gegeten na haar twee gouden medailles. En dat ze 'misschien een beetje moe is'.

Dahlmeier heeft grote moeite om de laatste heuvel op te komen. Ze wordt derde. De Slowaakse Anastasiya Kuzmina wint zilver, ondanks twee extra minuten vanwege twee missers in haar schietbeurten. Zelf begrijpt ze ook niet helemaal hoe dat kan.

Na de finish stort ook Dahlmeier neer. Uit haar mond komt een sliert speeksel. De sporen van het zweet staan op haar gezicht. Na een tijdje kan ze weer rechtop staan.

Achter de coulissen begint de Zweedse Öberg te huilen. Ze staat op de 42ste positie in het wereldbekerklassement en had het op de 15 kilometer nog nooit beter gedaan dan de 25ste plek op een wereldbekerwedstrijd. Maar wie foutloos schoot, had vandaag kans op het erepodium. Er waren maar drie atleten die twintig keer raak schoten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden