Olympisch Stadion Londen zoekt vermogend huurder

londen – - Een nieuw olympisch stadion leasen? Dat is mogelijk, sinds deze week kan worden ingeschreven op het gebruiksrecht van het Londen Olympisch Stadion na de Spelen van 2012. Geïnteresseerden kunnen tot 30 september inschrijven op het object dat 654 miljoen euro heeft gekost. Een langlopende overeenkomst is de eis. Potentiële huurders moeten de kosten dragen van aanpassingen van het stadion en een bewijs van langdurige financiële draagkracht overleggen.

De toekomst van de accommodatie is een grote zorg voor de plaatselijke overheid, die vreest dat het een ’witte olifant’ in huis heeft, tenzij snel een huurder wordt gevonden. Het Olympisch Park is bewust gesitueerd in het oosten van Londen, een verpauperd industriegebied dat nieuw leven wordt ingeblazen.

Het stadion wordt beschouwd als een van de grootste Britse vernieuwingsprojecten in decennia. „Het is het hart van het Olympisch Park. Ons verzekeren van de meest geëigende oplossing is cruciaal voor onze lange termijn aspiraties voor het gebied”, zei Margaret Ford, voorzitter van Olympic Park Legacy Company, het bedrijf dat de accommodaties beheert.

Een nog grotere hypotheek op het gebied zou een ramp voor Londen zijn. De totale investering in de olympische accommodaties bedraagt al 11.3 miljard euro, bijna drie keer zoveel als begroot. Daar zullen honderden miljoenen bijkomen om het park na de Spelen aan te passen aan de toekomstige bestemming.

Het stadion, waar tijdens de Olympische Spelen openings- en slotceremonies en het atletiektoernooi plaatsvinden, telt 80.000 zitplaatsen. Na de Spelen zou de capaciteit worden teruggebracht naar 25.000, waarna het stadion vooral dienst zou doen voor atletiekevenementen.

Tijdens een onderzoek naar de mogelijkheden voor het stadion bleek er onverwacht grote interesse te bestaan voor multifunctioneel gebruik. In drie maanden kwamen er meer dan honderd reacties en/of suggesties binnen.

Er zijn inmiddels twee potentiële investeerders. Premier leagueclub West Ham United, in 2008 nog bijna failliet, wil Upton Park verlaten. De club wil het stadion samen met de wijk New Ham leasen, de capaciteit verlagen naar 60.000 zitplaatsen en de atletiekbaan handhaven. Er is overleg over samenwerking met cricketofficials en UK athletics, dat er de WK atletiek van 2015 wil houden. Het stadion blijft daarmee geschikt voor het WK voetbal van 2018 of 2022, waarvoor Engeland zich kandidaat heeft gesteld.

De andere serieuze kandidaat is de Amerikaanse sport en entertainmentgigant AEG, dat voormalige olympische accommodaties in Peking en Sydney beheert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden