Olympisch skeeleren is nog ver weg

Inline-skaten moet voor een olympische status nog veel doen. Medaille gewenst? Ga schaatsen!

GUUS MATER

Rio? Nee Heerde. De beste skeeleraars hadden elkaar graag tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro getroffen, maar ze zijn deze week neergestreken voor de Europese kampioenschappen in het Gelderse plaatsje Heerde.

Herhaaldelijk hebben de skeelerautoriteiten geprobeerd olympische status voor hun sport te verwerven. Telkens vergeefs. De kans dat het in de nabije toekomst gaat lukken, is gering. "Het zal er ooit wel van komen", zegt Ronald Mulder (30), die de eerste twee dagen in Heerde twee derde plaatsen behaalde. "Maar dat zal ik in mijn carrière als sporter niet meer meemaken."

Onder minimale belangstelling van de media werken de skaters voor duizend toeschouwers in Heerde hun eindeloze koersen af, terwijl in Rio de camera's in gereedheid worden gebracht. Nee, het is niet het gesprek van de dag bij de sporters, ze weten dat een echte olympische medaille er voorlopig niet in zit. "Maar deze sport op de Olympische Spelen zou een geweldige erkenning zijn", zegt Arjan Smit, disciplinemanager inline-skaten bij de KNSB.

Een erkenning van de inspanningen die de sporters leveren, bedoelt Smit. Daarbij zorgen de sprint- en aflossingsraces op de piste voor veel spektakel en voldoet de mondiale verspreiding van de sport aan de IOC-voorwaarden. Op alle vijf continenten wordt de sport op hoog niveau beoefend. Toch lepelt Smit moeiteloos de stappen op die deze sport nog moet zetten. Jurering en dopingbeleid zijn er twee van.

Op de openingsdag namen eerst twee Franse en vervolgens twee Italiaanse skaters tijdens een punten-afvalkoers gevaarlijke tegenstanders in de sandwich. De jury liet de incidenten ongestraft passeren. Ook veel trek- en duwpartijen blijven zonder sanctie. Wie eenmaal is bestraft vanwege 'een technische fout' zoals diskwalificatie hier eufemistisch heeft, is voor de eerstvolgende wedstrijd uitgesloten.

Geen probleem want het programma is overvol. Tijdens de wereldkampioenschappen worden bij de senioren en junioren 147 medailles uitgedeeld. Bij de laatste editie, vorig jaar in Taiwan, gingen er 45, oftewel 31 procent van het totaal, naar de Colombianen, die deze sport sinds vijftien jaar beheersen.

Die dominantie doet wenkbrauwen fronsen. De Zuid-Amerikanen zouden losjes omgaan met de anti-dopingregels. Doping kan in deze sport effectief zijn: skeeleraars moeten vaak een paar keer per dag aan de start komen en dus snel herstellen.

Toch denkt Smit dat skeeleraars op termijn het olympisch podium mogen betreden. "Het is een jonge sport. In 1992 werd het eerste WK op inliners gehouden. In Tokio in 2020 staat naar alle waarschijnlijkheid skateboarden, dat ook onder de Firs (Féderation International de Roller Sports) valt, op het programma. De Firs moet de afdeling speed een beetje meer promoten."

Skeeleraars die geen geduld hebben kunnen uitwijken naar het hardrijden op de schaats. Derek Parra en Chad Hedrick zijn Amerikaanse voorbeelden van topskeeleraars die overstapten en olympisch goud op de ijsbaan veroverden. Bij de Winterspelen in Sotsji twee jaar geleden waren 24 voormalige inliners actief op de schaats, onder wie de Amerikaanse Brittany Bowe.

Hun opvolgers worden met open armen ontvangen door de Nederlander Jan Dijkema. Toen Dijkema vorige maand werd gekozen als voorzitter van de Internationale Schaats Unie (ISU) zei hij te willen investeren in projecten die de overstap van inline naar schaatsen faciliteren. Voor ontwikkelingswerk had de ISU vorig jaar 5.085.987 euro beschikbaar. Dergelijke geldsommen werden voorheen zonder al te veel controle verdeeld door de Hongaar György Sallak, de nu uitgerangeerde tegenstander van Dijkema bij de ISU-verkiezing.

Ferre Spruyt, een Belgische oud-wereldkampioen skeeleren en nu coach bij de Hongaren, moet er om lachen. "Kijk nou toch", wijzend op de bescheiden accommodatie in Heerde. "Skeeleren wordt nooit olympisch. We zouden het wel fantastisch vinden. Alle sporters die allang zijn gestopt, zouden weer in training gaan. Het IOC koos voor golf. Dat betekent veel geld. Maar de beste tien golfspelers gaan niet naar Rio. Die sturen hun kat."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden