'Olympisch Plan 2028 leeft gewoon niet'

Cor van der Geest is stomverbaasd dat politiek en bedrijfsleven de handen niet meer uit de mouwen steken

Cor van der Geest is een warm pleitbezorger van Olympisch Plan 2028. Nederland heeft daarmee volgens hem goud in handen, maar tot zijn stomme verbazing gebeurt er niets mee. "Dat is een gemiste kans voor onze maatschappij."

Olympisch Plan 2028 beoogt een cultuuromslag die van Nederland een sterk en enthousiast sportland moet maken. De technisch directeur van de judobond heeft de afgelopen twee jaar echter geen enkel duidelijk signaal ontvangen dat eraan wordt gewerkt. Daarom stelt hij de vraag: wat wil Nederland?

Vorige week verhaalde hij tijdens een persconferentie voor de EK judo over de moeizame wijze waarop zijn bond erin is geslaagd een kledingsponsor aan zich te binden. Het gaat daarbij jaarlijks om een waarde van slechts 40.000 euro plus wat prijzengeld.

Hoe kan het, zo vraagt Van der Geest zich af, dat de succesvolste Nederlandse sportbond van de afgelopen Olympische Spelen niet in staat is een hoofdsponsor van minstens een paar ton per jaar aan zich te binden? En dat beeld is in Nederland structureel, ook andere grote olympische bonden vangen bot bij sponsorwerving in het bedrijfsleven. Nee dank U, geen interesse.

"Het feit dat een bond met vijf olympische medailles daarin niet slaagt, zegt wat over hoe wij zijn met z'n allen. Wij hebben een Olympisch plan 2028, wij willen structureel in de top tien. Daar heeft de regering zich voor uitgesproken. Maar ik merk er al twee jaar niets van. Natuurlijk moet er daar geld voor komen. Maar eerst is het verkondigen van de boodschap belangrijk, de mensen moeten er enthousiast voor worden gemaakt. Dat mis ik."

Vorig jaar werd door NOC-NSF de ambitieuze Studie Toptien gepresenteerd, een inventarisatie van de kosten voor een ideaal topsportklimaat. Van der Geest stak er als een ware ambassadeur een gloedvol betoog over af. Hij ziet het als een grote kans voor de maatschappij. "Na afloop kwam meteen iemand van VWS naar me toe om te zeggen hoe fantastisch ik had gesproken. Waarom doen ze dat vervolgens bij VWS zelf dan ook niet?"

"Sport kan voor de maatschappij een verbindende factor zijn. Pientere economen kunnen zo uitrekenen dat een bedrag van 200 miljoen euro per jaar op de lange termijn peanuts is als we daarmee preventief veel mensen niet laten afglijden. En de maatschappij er trotser en blijer van wordt. Dat hoeft niet alleen van voetbal af te hangen."

"De politiek snapt dat niet, die is alleen met nu bezig. Nu stemmen winnen, nu de boel repareren. Uiteraard moeten we goed zorgen voor onze zwakkeren. Maar er moet ook strijd, onderscheid en trots zijn."

"Langzaam zie je daarin een verandering, koppen mogen in Nederland tegenwoordig boven het maaiveld uitkomen. Maar om echt te slagen is een cultuuromslag nodig. Daaraan zal achter de schermen vast hard worden gewerkt, maar cultuur verander je niet achter de schermen, die verander je aan het front."

"Daar is warmte en passie voor nodig. Hoe geweldig vinden wij het dat we dit kunnen gaan doen? Hoe verkondigen wij dat? De premier moet zich er laaiend enthousiast over uitlaten, ik moet elke week horen welke vorderingen we maken. Dan worden de mensen enthousiast. Maar ik zie of hoor niets, het leeft gewoon niet. Daar maak ik me zorgen over. Ik vind het prima hoor, als wij dit met zijn allen niet willen. Maar stop dan met die plannen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden