Olympisch goud lonkt nu al

(Trouw) Beeld REUTERS
(Trouw)Beeld REUTERS

amsterdam/lexington – - Op de helft van de Wereldruiterspelen in Kentucky leidt Nederland met drie gouden medailles het klassement. De Verenigde Staten volgen met twee gouden, een zilveren en twee bronzen medailles en op de derde plaats staan de Verenigde Arabische Emiraten: 1-1-1.

De verwachting is dat Nederland deze positie komende week zal moeten prijsgeven, tenzij de springruiters buitengewoon presteren en hun wereldtitel prolongeren. Ook van de menploeg mag nog wel wat verwacht worden, maar het is de vraag of dat voldoende is voor de koppositie in het klassement.

Alle medailles tot nu toe zijn behaald door de dressuurequipe. Edward Gal en zijn wereldpaard Totilas zijn voorlopig onklopbaar. Van de 54 wedstrijden waaraan de combinatie deelnam, won zij er 52. Voor de Olympische Spelen van 2012 lijkt een garantie op drie medailles dan ook bijna in den blinde te kunnen worden afgegeven – alles uiteraard onder voorwaarde dat de combinaties intact en blessurevrij blijven.

Met een of twee supersub-paarden naast Totilas is het teamgoud gegarandeerd. Dan kan er zelfs nog iets mislopen, zoals vorige week met Parzival. Catastrofaal hoeft dat niet te zijn.

Wel is het de vraag welke paarden in 2012 naast Totilas (dan 12 jaar) en Parzival (dan 15) op het hoogste niveau mee kunnen. Sunrise van Imke Schellekens-Bartels is dan 18, net als Anky van Grunsvens Salinero die nu op stal in Erp zijn blessure wel overwonnen zal hebben. Achttien jaar is voor een paard op het randje; Bonfire was zeventien toen Van Grunsven met hem in Sydney goud won. Misschien kan Painted Black, halfbroer van Totilas en in 2012 vijftien jaar, de rol van supersub vervullen. Dan moet Van Grunsven wel bereid zijn nog twee jaar door te gaan en ten opzichte van Totilas en Parzival een ondergeschikte rol te vervullen.

Het lijkt allemaal wat speculatief, zeker in de hippische wereld waar vastigheden zomaar kunnen wegvallen. Gal weet dat als geen ander. Toen hij in 2004 zijn toppaard Lingh in de trailer laadde op weg naar Athene, verstapte het dier zich. Weg olympische ambities. Gal kon thuis blijven.

In de discussie uit de afgelopen weken over de Nederlandse olympische medaille-ambitie is herhaaldelijk vastgesteld dat de topscore in 2000 (Sydney) vooral behaald kon worden doordat Nederland drie individuele toppers had (Van den Hoogenband, De Bruin, Van Moorsel) die voor een substantieel aandeel in de medaille-oogst (12 van de 25) zorgden of eraan bijdroegen in estafetteploegen. In Londen zou Gal/Totilas zo’n individuele topper kunnen zijn.

De hippische sport verdiende in Sydney vier medailles, twee in de dressuur en twee bij de springruiters. Die twee dressuurmedailles (Van Grunsven en het team) waren als redelijke zekerheid ingecalculeerd. De springmedailles (Dubbeldam en Voorn) waren toevalstreffers omdat de internationale springtop erg groot is en er vanwege het minimale kwaliteitsverschil geen staat op te maken valt wie de winnaar wordt. Dezelfde situatie doet zich in 2012 voor, én komende week in Lexington. In dat licht moet ook het wereldkampioenschap van de ploeg in 2006 worden gezien: een verrassend succes van een potentieel goed team waarbij op het cruciale moment alles op zijn plaats viel en niets tegenzat.

Drie (gouden?) medailles inschalen voor Londen is even realistisch als onzeker. Daarbij zijn eerder leeftijd en gezondheid van de paarden doorslaggevend dan de concurrentie. Duitsland is, met pas een zesde plaats voor Isabell Werth in de kür en verder niets achter de hand, voorlopig afgehaakt. Enige concurrentie komt van de Engelse Laura Bechtelsheimer die in Lexington achter Gal driemaal zilver pakte. Het verschil is vooralsnog onoverbrugbaar, maar duidelijk is dat de Engelsen aan een stevig offensief bezig zijn om in 2012 optimaal van de Spelen in eigen land een sportief succes te maken.

Gal en Totilas in superieure stijl op weg naar het derde goud. ( FOTO REUTERS) Beeld REUTERS
Gal en Totilas in superieure stijl op weg naar het derde goud. ( FOTO REUTERS)Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden