Oltmans krijgt 8 miljoen

De staat moet Willem Oltmans 8 miljoen schadevergoeding betalen. De commissie die bemiddelde, heeft dat gisteren bekend gemaakt. De commissie oordeelt dat de staat Oltmans ,,heeft gehinderd en verdacht gemaakt. Dat heeft diens reputatie geschaad, nationaal en internationaal.''

Van onze verslaggever

Volgens de commissie staat vast dat Oltmans vanaf 1957 door Buitenlandse zaken stelselmatig is gehinderd bij zijn ontplooiing als journalist. De staat kan niet in beroep, omdat is afgesproken dat de uitspraak bindend zou zijn.

Aan de genoegdoening ging tien jaar procederen vooraf. Toch reageerde Oltmans gisteren kalm. ,,Wat voor vuil ze ook over me hebben uitgestort, van jezelf weet je dat je geen schurk bent. Ik hoop op rust, ik hoop dat er een einde komt aan dat getreiter van die Haagse bureaucraten.''

In 1956 interviewde Oltmans de Indonesische president Soekarno, kort na de onafhankelijkheid impopulair in Nederland. Bovendien was Oltmans voorstander van het afstaan van Nieuw-Guinea. De toenmalige minister van buitenlandse zaken, Luns, schreef alle ambassades dat ze Oltmans niet mochten helpen. Volgens de journalist werd hij door toedoen van Luns ontslagen bij De Telegraaf.

De zaak-Oltmans was geruchtmakend door de prominente rij getuigen in de rechtszaak: onder meer Ruud en Ria Lubbers, Max van der Stoel, Arthur Docters van Leeuwen en prinses Margriet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden