Olmert gelast uitbreiding offensief in Libanon

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Ehud Olmert heeft het leger vrijdag opdracht gegeven het offensief in Libanon uit te breiden. Dat hebben hoge Israëlische functionarissen gezegd.

Olmert zou vinden dat er te weinig schot zit in de onderhandelingen in de VN-Veiligheidsraad over een resolutie die een een eind moet maken aan het geweld in Libanon.

De Istraëlische televisiezender Channnel Two meldde dat tanks zich opmaken om Libanon binnen te trekken. Voor de uitbreiding van het offensief is geen tijdschema aangegeven. Channel Two verwacht echter dat nieuwe invasies op Libanees grondgebied op handen zijn. Israël besloot donderdag echter tot het uitstellen van het offensief om de leden van de Veiligheidsraad meer tijd te geven voor hun verhitte diplomatieke onderhandelingen over een resolutie.

Grote vooruitgang

Libanese leiders zouden vrijdag ,,grote vooruitgang'' hebben geboekt in gesprekken met de Amerikaanse gezant David Welch over de ontwerptekst, meldde een hooggeplaatste Libanese regeringsbron. De afgelopen dagen leken de onderhandelingen vast te zitten.

Welch sprak vrijdag in Beiroet afzonderlijk met de Libanese premier Fouad Siniora en parlementsvoorzitter Nabih Berri, een sjiiet die namens Hezbollah onderhandelt. Alleen over de details van een akkoord zou nog gesproken worden.

Israël accepteert niet automatisch

Israël zal een resolutie van de VN-Veiligheidsraad over de crisis in het Midden-Oosten niet automatisch accepteren. Dat heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni vrijdag gezegd tegen haar Amerikaanse ambtgenoot Condoleezza Rice.

De VN-Veiligheidsraad stemt waarschijnlijk vrijdagavond over een ontwerpresolutie die een eind moet maken aan het geweld in Libanon. Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton zijn de leden van de raad bijna akkoord over de inhoud van de tekst.

Mensenrechtenraad

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties stelt een commissie in die onderzoek moet doen naar de gevolgen van de ,,systematische'', aanvallen van Israël op Libanese burgers. Van de 47 leden in de raad stemden er 27 voor het instellen van een onderzoekscommissie. Elf landen stemden tegen, acht onthielden zich van stemming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden