Ollie B. Bommel

Stripbeer Olivier B. Bommel en Tom Poes zijn niet gelovig, laat staan dat ze een kerk bezoeken. Toch wemelt het in de verhalen van de kasteelheer en zijn vriendje van de verwijzingen naar de Bijbel en het christendom. Dat schrijft neerlandicus Klaas Driebergen in zijn boek 'Bommel en Bijbel'.

De verwijzingen zijn talrijker dan menig lezer vermoedt, aldus Driebergen. "Toonder verhield zich kritisch tot het christelijk geloof en daar is in verschillende verhalen de weerslag van te vinden."

Marten Toonder had een afkeer van mensen die anderen hun geloofswaarheid wilden opleggen. Wel noemde Toonder zichzelf 'het tegendeel van antireligieus en al helemaal geen atheïst'. Hij was gedurende zijn leven bezig met uiteenlopende vormen van spiritualiteit. Ter gelegenheid van het Toonderjaar - de schrijver werd honderd jaar geleden geboren - verschijnen dit jaar diverse publicaties over Toonder en zijn strips. Het boek van Klaas Driebergen gaat als enige uitsluitend in op de rol van het christendom en de Bijbel.

Zo ligt aan het verhaal 'Heer Bommel en de zelfkant' het bijbelboek Job ten grondslag. Het is een verhaal over de tovenaar Hocus Pas, wiens geweten zich van hem afsplitst. De gewetenloze Hocus Pas wil aan zijn geweten (het kleine vrouwtje op bijgaande illustratie) tonen dat hij anderen even slecht kan maken als hijzelf. Het goede vrouwtje, zijn geweten dus, sluit een weddenschap met hem. Heer Bommel valt ten prooi aan deze Hocus Pas, die de beer zijn kasteel, geld en andere goederen afneemt. Toch wordt Bommel niet slecht en loopt het verhaal goed af.

Driebergen: "Toonder kende het verhaal van Job goed. Volgens Toonder waren God en duivel één. Het goede overwint uiteindelijk, maar toch is Toonders godsbeeld negatief. Over Job zei Toonder ooit: 'God zit daar met de duivel maar een beetje te pokeren'."

de Verdieping 7 Een heer van stand en de Bijbel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden