'Olifanten zijn spiritueel, en Neanderthalers waren dat ook'

'Eer de godin in jezelf'. Hoe, dat leest u deze maand in Yoga Magazine. In één moeite door leert u dan ook 'de godin in uzelf naar buiten te brengen'. Naakt. Want yoga in je blootje, dat is pas écht 'je lichaam eren in zijn puurste vorm'.

Ter aankondiging van het artikel had Yoga Magazine een van de bijbehorende foto's op hun Facebookpagina geplaatst. In een uitgebreide fotoreportage doet Jennifer Kries, een Amerikaanse yoga- en pilatesdocente, voor hoe het moet. Naakt dus. De foto werd even vlug weer verwijderd door Facebook: naar de maatstaven van de eigen kuisheidspolitie was er op de foto's net iets te veel godin onthuld.

Vroeger was naaktyoga met name populair bij hippies van de exhibitionistische soort. Yoga Magazine: 'Het roept al gauw associaties op met zwetende lijven in een onooglijk zaaltje. Maar je kunt het ook in je eentje doen: helemaal vrij, zonder knellende kleren, volledig in harmonie met je eigen lichaam.'

Het doel van yoga zonder kleding? 'Om van alles los te laten: materialisme en gehechtheid, aan kleding, ambitie, emoties en verlangens.'

En er is meer. Yogalerares Jennifer Kries belooft dat als je in contact komt met je scheppende levensbron, je creativiteit, je meteen je gevoel van vrijheid en zelfvertrouwen vergroot, en je schaamte en zelfkritiek juist vermindert.

Wat in elk geval níet de bedoeling is, meldt Yoga Magazine tussen neus en lippen door: 'lustgevoelens op te wekken'. Met het oog op dat eventuele zaaltje vol overjarige hippies is dat eigenlijk wel zo geruststellend.

Wel jammer dat de naaktyoga-instructies - 'Vinyasastijl met een vleugje Kundalini' - wat complex zijn voor een leek. 'Met elke inademing stuur je prana, vitale levensenergie, naar je lichaam, vooral naar plekken waar je spanning voelt. ... Beeld je in dat je een grote boom bent, met krachtige wortels in rijke grond. Energie stroomt van de aarde via je rug naar je kruin, die openstaat voor hemelse energie.'

Naaktyogi, schrijft Yoga Magazine, waren er al in de achtste eeuw voor Christus. De Naga Sadhu's, volgelingen van Shiva.

Nog veel verder terug in de tijd gaat de Britse historicus Martin Meredith, in een interview met Volzin, 'tijdschrift voor zinvol leven'. Meredith komt met een voor een historicus verbluffende stelligheid: de Neanderthalers, die ongeveer 120.000 jaar geleden leefden, zouden spiritueel zijn geweest.

Als bewijs voert de historicus aan dat er sporen van bloemen gevonden zijn bij de graven van de Neanderthalers. Korenbloemen, Sint Barnaby's-distels en druifhyacinten. 'Het is blijkbaar een menselijk instinct om rituelen uit te voeren bij begrafenissen', stelt Meredith. 'Zij moeten dus een scherp zelfbewustzijn hebben gehad. Zij hadden zorg voor de menselijke geest'.

Neanderthalers bekommerden zich om zieken en gewonden, vertelt Meredith, en volgens hem 'moet die vorm van altruïsme ook uit spiritualiteit zijn voortgekomen'.

De gemiddelde godsdienstwetenschapper waagt zich al lang niet meer aan speculaties over de al-dan-niet-religieuze gewoonten van vroege mensensoorten. Er rest te weinig bronnenmateriaal om daar nu nog iets zinnigs over te kunnen zeggen, is de gedachte. Je loopt dan het risico om oeroude gebruiken waarvan een modern mens niets begrijpt, vlug aan te duiden als iets religieus', alleen maar omdat je er zelf geen normale verklaring voor kunt bedenken. Maar Meredith zit daar niet mee.

Nog bonter maakt de historicus het als hij zijn theorie doortrekt naar het dierenrijk. "Het is heel interessant dat menselijke instinct voor spiritualiteit te zien in bijvoorbeeld ceremonies rond de dood. Dat komt zelfs in de dierenwereld voor. Olifanten kennen een eenvoudige ceremonie rond de dood. De dood maakt diepe indruk op ze."

Oftewel: ook olifanten zijn spiritueel. De historicus vervolgt: "Het heeft iets te maken met intelligentie. Olifanten zijn intelligente dieren."

Hopelijk wil Meredith hiermee niet zeggen dat wie slim is, automatisch ook spiritueel is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden