Olifanten niet meer welkom in Indiase stad Mumbai

Een olifant op straat in Mumbai. Beeld epa
Een olifant op straat in Mumbai.Beeld epa

Waar kun je nog meemaken dat er plotseling een olifant door het centrum van de stad loopt? Niet meer in Mumbai, waar de deelstaatregering olifanten uit de stad heeft verbannen omdat het wreed is deze dieren over de chaotische, drukke, vervuilde straten te laten slenteren.

Sacha Kester

De dieren zijn in India een symbool van wijsheid en geluk, en worden vaak ingehuurd om op te draven bij religieuze feesten en bruiloften. Het hoeden van olifanten levert echter weinig geld op, en de eigenaar van de dieren woont meestal in krakkemikkige huisjes langs het water of onder een viaduct, waar de olifant met kettingen staat vastgebonden. Dat gebeurt zo stevig, dat de dieren zich nauwelijks kunnen bewegen.

Onder een kleurige paraplu
Als ze aan het werk gaan, worden de dieren losgemaakt en wandelen ze, soms uren, naar het feest waar ze worden verwacht. De weg er naartoe leidt over drukke wegen waar het verkeer overheen raast, maar ook langs boulevards en stranden, waar de eigenaar met zijn olifant om geld bedelt, dat het dier met zijn slurf aanneemt. Bij de bruiloft staan ze meestal voor de deur onder een kleurige paraplu, omringd door een band die keiharde muziek maakt. 's Avonds, als ze weer terug naar huis lopen, krijgen de olifanten een lichtje aan hun staart gebonden of een reflector op hun kont geplakt, zodat auto's het logge, langzaam lopende gevaarte niet aanrijden.

Een paar minuten plezier
Dierenactivisten proberen al langer aandacht voor de olifanten te krijgen. Ze worden vaak niet goed gevoed, hebben huidziektes en kapotte poten omdat ze zo lang over het gloeiende asfalt moeten lopen. 'Dieren horen niet in de stad geëxploiteerd te worden', zegt activist Pritish Nandy tegen de Times of India. 'Ze horen in de natuur. Het zijn extreem intelligente dieren die ondraaglijke wreedheden ondergaan voor een paar minuten plezier.'

Olifanten staan symbool voor wijsheid en geluk en worden vaak op bruiloften ingehuurd om het paar te zegenen. Beeld afp
Olifanten staan symbool voor wijsheid en geluk en worden vaak op bruiloften ingehuurd om het paar te zegenen.Beeld afp
Een olifant trekt een auto in een processie waarin gepleit wordt voor minder gebruik van brandstof. Beeld afp
Een olifant trekt een auto in een processie waarin gepleit wordt voor minder gebruik van brandstof.Beeld afp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden