Olifanten communiceren stampvoetend

Als een olifant zijn poot neerzet, spitsen mensen de oren. Klaarblijkelijk doen andere olifanten dat ook. Ze gebruiken hun teennagels om boodschappen op te vangen, die soms over afstanden van meer dan dertig kilometer zijn verzonden.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van wetenschappers aan de Amerikaanse Stanford Universiteit. Olifanten houden er een ingenieus systeem van seismische communicatie op na. Door onder meer met de poten te stampen en diep te grommen sturen ze trillingen door de grond naar andere olifanten. De trillingen zijn met het menselijk oor niet waar te nemen.

Caitlin O'Connell-Rodwell, gastonderzoeker aan Stanford Universiteit, bestudeerde verscheidene groepen olifanten in Afrika, India en -in gevangenschap- Texas. Zij vond aanwijzingen dat olifanten beschikken over een hoogontwikkelde reeks seismische signalen.

Van andere diersoorten, variërend van zeehonden tot insekten, vissen en reptielen, is bekend dat zij seismische signalen gebruiken om partners te vinden, prooien op te sporen of hun territorium af te bakenen. Maar de wijze van seismische communicatie onder olifanten blijkt veel complexer en bruikbaar over veel grotere afstanden.

,,We denken dat ze deze ondergrondse vibraties via hun voeten voelen'', aldus O'Connell-Rodwell.

,,Seismische golven zouden door hun teennagels en vervolgens via botgeleiding hun oren kunnen bereiken, of ze zouden een seismische gevoeligheid in hun slurf kunnen aanwenden.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden