'Olifant-gate' tast imago Spaanse koning verder aan

Bezuinigingen, hervormingen en werkloosheid? De erevoorzitter van het WNF maakt peperdure safari's

Terwijl zijn land lijdt onder bezuinigingen en hervormingen, miljoenen mensen geen werk hebben en dagelijks honderden mensen uit hun huis worden gezet omdat ze hun hypotheek niet kunnen betalen, ging Juan Carlos (74) vorige week op olifantenjacht in Botswana. De kosten om een olifant neer te schieten zijn minimaal 44.000 euro, twee keer het gemiddelde jaarinkomen van een Spanjaard.

Het reisje van de koning heeft tot diepe verontwaardiging geleid. Riep de vorst onlangs niet zelf op tot een 'gezamenlijke inspanning' om uit de aanhoudende economische crisis te komen? En was hij het niet die zei dat de 'jeugdwerkloosheid mij soms wakker houdt'?

Alles kwam dit weekeinde aan het licht, toen bleek dat de koning bij een val in Botswana zijn heup op drie plaatsen had gebroken, teruggevlogen was naar Madrid en daar een nieuwe heup had gekregen. Zijn Duitse minnares zou hem hebben vergezeld in Afrika. Wellicht een verklaring waarom koningin Sofía een reis in het buitenland niet afbrak en pas maandag op bezoek ging bij haar man. Een bezoek dat 25 minuten duurde.

Het hof reageert amper op de uitlatingen in de pers en zegt dat Juan Carlos op uitnodiging in het Afrikaanse land was. Wie er wat betaald heeft, is niet bekend.

Niet alleen de geldkwestie zorgt voor ophef. Hoewel jagen op olifanten niet verboden is in Botswana schuurt het doodschieten van een olifant wel met het erevoorzitterschap dat Juan Carlos bekleedt bij het Wereld Natuur Fonds.

Het WNF heeft gisteren een open brief naar de koning gestuurd. "Daarin wordt duidelijk gesuggereerd dat koning Juan Carlos zelf tot inzicht komt en terugtreedt", aldus Johan van de Gronden, directeur van WNF Nederland vanmorgen op Radio 1.

'Olifanten-gate' doet het toch al aangetaste imago van het Spaanse koningshuis geen goed. Sinds eind vorig jaar speelt de corruptiezaak rondom Iñaki Urdangarin (43), die is getrouwd met de jongste dochter van Juan Carlos en koningin Sofía.

Urdangarin zou tussen 2004 en 2006 voor miljoenen euro's belastinggeld hebben weggesluisd met een zakenpartner. Juan Carlos zou van de zaak af hebben geweten en Urdangarin in 2007 al geadviseerd hebben om naar de Verenigde Staten te vertrekken. Sinds 2009 werkt hij daar voor de Spaanse telecomgigant Telefónica.

Vorige week kwam het Spaanse koningshuis ook al niet al te positief in het nieuws. Felipe Juan Froilán, met 13 jaar de oudste kleinzoon van Juan Carlos, schoot zichzelf toen per ongeluk, in het bijzijn van zijn vader, in zijn voet met een jachtgeweer. Dat riep bij Spanjaarden de associatie op met Juan Carlos zelf, die in 1956 per ongeluk zijn broertje Alfonso doodschoot.

De roep om troonsafstand klinkt nu, zowel vanuit de politiek als de maatschappij. Tomás Gómez, leider van de socialistische partij in Madrid, roept de koning op te kiezen tussen 'zijn verantwoordelijkheden' en 'afstand doen van de troon waardoor hij een ander leven kan gaan leiden'.

Jagen op olifanten 'normaal' in Botswana
44.000 euro betaalde de Spaanse koning Juan Carlos voor zijn omstreden jachtsafari in Botswana. De Spanjaarden zijn woedend, "maar het geld komt goed terecht, het wordt namelijk gebruikt voor het beheer van de wildparken", zo benadrukt Henk Simons van 's werelds grootste natuurbeschermingsorganisatie IUCN. In Botswana en andere Afrikaanse landen is het betaald jagen op olifanten namelijk een vrij normaal verschijnsel. "Die safari's worden georganiseerd om de populatie binnen de perken te houden", zegt Simons. Want het aantal olifanten is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen.

In Botswana leven momenteel 130.000 olifanten, op het hele Afrikaanse continent zijn dat er een half miljoen verspreid over 37 landen. "Als er te veel olifanten leven in een wildpark, gaat de vegetatie eronder lijden. Bovendien heeft het consequenties voor andere soorten die in de parken leven." Zodoende krijgen vrouwelijk olifanten bijvoorbeeld de anti-conceptiepil toegediend, wordt het leefgebied van de olifant uitgebreid en gaan mensen op betaalde safari's.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden