Olieramp groter dan gedacht

Een luchtfoto van de Golf van Mexico met het brandende boorplatform en de olievlek. (AP) Beeld
Een luchtfoto van de Golf van Mexico met het brandende boorplatform en de olievlek. (AP)

Uit de lekke pijpleiding van het gezonken olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico stroomt veel meer olie dan tot nu toe gedacht. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht woensdagavond (lokale tijd) laten weten, meldde nieuwszender CNN

Uit berekeningen blijkt dat dagelijks niet 160.000 liter, maar bijna 800.000 liter ruwe olie in zee stroomt. Dat is vijf keer zoveel. Een woordvoerster van de kustwacht benadrukte dat het om een schatting gaat en dat er veel „variabelen” zijn bij het berekenen van de precieze hoeveelheid.

De zegsvrouw zei ook dat op een diepte van 1500 meter een derde lek is ontdekt. Twee lekken werden binnen 36 uur na de explosie op het olieplatform gelokaliseerd.

Een woordvoerder van de Britse oliemaatschappij BP, die het boorplatform huurde, bevestigde dat er een derde lek was, maar hij bestreed dat er meer olie lekt. „Er is een klein verschil van mening”, aldus de zegsman.

Bij de ramp met het platform brak de boorpijp die van het platform naar de bron liep. Normaal gezien moet bij zo'n ongeval een automatisch afsluitdeksel, de blowout preventer, over de bron schuiven. Maar om onbekende reden is dat niet gebeurd. Pogingen om de situatie te herstellen zijn nog niet gelukt.

De gigantische oliekvlek op het zee-oppervlak bedreigd nu de kust van Louisiana. De gouverneur van de Amerikaanse staat, Bobby Jindal, heeft de federale overheid om bijstand gevraagd in pogingen de kust tegen de oliesmurrie te beschermen.

Mogelijk bereikt de eerste olie deze donderdag al het vasteland. Dat is eerder dan verwacht en heeft te maken met een draaiende wind. Gevreesd wordt dat de olie de Mississippidelta bereikt, een kwetsbaar natuurgebied bij de stad New Orleans. Ook de omvangrijke visindustrie wordt bedreigd.

Olie in Golf van Mexico in brand gestoken

De Amerikaanse kustwacht is woensdag begonnen delen van olievlek in brand te steken. Dat meldden Amerikaanse media.

Een woordvoerder van de kustwacht zei dat specialisten eerst een begrensd deel van de vlek affakkelen. Afhankelijk van het resultaat wordt meer olie in brand gestoken. De eerste brand duurde circa drie kwartier.

Het affakkelen is een drastische maatregel om een milieuramp te vermijden. De olievlek van ongeveer 130 bij 70 kilometer bevindt zich op minder dan 30 kilometer van de kust van de staat Louisiana. Gevreesd wordt dat de olie de Mississippidelta bereikt, een kwetsbaar natuurgebied bij de stad New Orleans.

Door de gunstige wind dreef de vlek de afgelopen dagen niet in de richting van de kust, maar ondertussen is de wind gedraaid. Daardoor zou de olie vrijdag al de kust kunnen bereiken, meldde de kustwacht. Het affakkelen moet dat in ieder geval tijdelijk voorkomen. Ook aan land zelf worden voorzorgmaatregelen genomen. Zo worden aan de kust vogels met vuurwerk verjaagd.

De Britse oliemaatschappij BP, die het boorplatform huurde, probeert de lekken met onderzeeërs te dichten, maar tot op heden zonder succes. Ingenieurs zoeken ook naar andere oplossingen om de lekken te dichten. Er wordt onder meer gewerkt aan een grote koepel die over de lekken heen moeten komen om het wegstromen van de olie te stoppen. Per dag kost de opruimingsactie het olieconcern circa 4,5 miljoen euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden