Olieprijs is kans om in subsidies te snijden

interview | Topman: Wij opereren als een economische huisarts

Waar haalt de wereld dit jaar zijn groei vandaan? Uit Azië. En dan niet bij een oude reus als Japan, maar bij de nieuwe giganten China en India. De Aziatische Ontwikkelingsbank voorspelt voor zijn 48 leden in de regio - alle opkomende economieën - een gemiddelde groei van 6,3 procent.

Al sinds 1966 staat de Aziatische Ontwikkelingsbank deze landen met raad en daad terzijde, zegt plaatsvervangend hoofdeconoom van de bank Juzhong Zhuang, als was ze een 'family doctor'. Betrouwbaar, discreet en bekend met ieders conditie. Japan en de VS zijn de grootste geldschieters, maar ook Nederland draagt bij en heeft een stem in het bestuur van de bank.

Hetzelfde Nederland dat zich dit weekend meldde voor een plek in het bestuur van de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Die investeerder, opgezet door China om zijn positie in de regio te verstevigen, gaat de oude vertrouwde huisarts concurrentie aandoen.

Zhuang, even op bezoek in Nederland, praat over Aziatische groei en de Nederlandse invloed.

De lage olieprijs is een van de aanjagers van de groei in Azië. Wie profiteert daarvan?

"De meeste landen in Azië importeren olie. Een olieprijs van zo'n 100 dollar per vat, zoals de afgelopen jaren, was een behoorlijke last. Is dat 65 dollar, zoals wij voor dit jaar voorspellen, dan stijgt het netto-inkomen van bedrijven, huishoudens en regeringen. Wordt die olieprijs toch weer 100 dollar per vat, dan scheelt dat landen 1 procentpunt groei."

U adviseert ze om nu de kans te grijpen en de wijdverbreide brandstofsubsidies af te schaffen. Dan profiteren huishoudens toch niet?

"Brandstofsubsidie is een gevoelig onderwerp. Zes landen, waaronder Indonesië, India en Bangladesh, hebben die het afgelopen half jaar verminderd. Indonesië probeerde dat al eerder, maar steeds leidde dat tot boze mensen en demonstraties en dan ging het parlement niet akkoord.

"Politici moeten rekening houden met de realiteit. De realiteit is dat je geen instabiliteit wilt in je land. Dus doet Indonesië het nu stap voor stap. En daarvan profiteren juist de armen. Indonesië spendeerde de laatste jaren 3 procent van het nationaal inkomen aan die subsidies, meer dan het uitgeeft aan onderwijs. Brandstofsubsidies helpen een land niet vooruit, ze komen vooral ten goede aan de rijken die de meeste olie en diesel verbruiken.

"Om onrust voor te zijn, is dit het moment om in te grijpen. Nu de olieprijs laag is, hoef je de prijs aan de pomp niet te veranderen. Je haalt gewoon de subsidie eraf."

U bedient landen als India en China. Die weten toch heel goed waar ze op koersen. Hebben die nog behoefte aan u als family doctor?

"Zo zijn we begonnen, zo gaan we de toekomst in. Onze leden willen dat. Wij zitten in Manilla, we staan de landen na, we snijden strategieën op hen toe. We zijn apolitiek, geven geld én advies en delen kennis."

Maar nu komt China met zijn eigen investeerder, de AIIB. Wordt dat voortaan de bovenmeester, die de baas wil spelen in de regio?

"Het spijt me, onze voorzitter heeft onze positie hierin onlangs toegelicht. (Voorzitter Nakao zei te zullen samenwerken en sprak van 'een wederzijds aanvullende relatie', red.) Ik zwijg erover, omdat ik niets wil zeggen dat daarmee niet in lijn is."

Nederland is lid van uw bank en wil lid worden van China's AIIB. Deze krant schreef dat dit een goed idee kan zijn, als Nederland zich kritisch opstelt. Hoe werkt dat bij u, kan Nederland uw koers beïnvloeden?

"Wij luisteren naar al onze aandeelhouders, naar onze leden in Azië en onze leden onder ontwikkelde landen. Die dragen bij aan onze financiering, dus luisteren wij. Nederland zorgt niet alleen voor financiering, maar levert ook ervaring en kennis, vooral op het gebied van waterbeheer en landbouw."

Moet Nederland ook zeggenschap willen over uw ethische normen?

"Nederland kan zeker een rol spelen bij het uitdragen van normen. Zeer belangrijk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden