Olieconcerns kietelen aandeelhouders

Winsten dalen maar dividend blijft heilig. De vier grootste bedrijven willen aantrekkelijk blijven voor beleggers.

KOOS SCHWARTZ

De grootste olie- en gasconcerns bezuinigen op van alles. Maar op één ding niet: de winstuitkeringen aan hun aandeelhouders.

Shell, Exxon, Chevron, BP zitten in dezelfde situatie en reageren daar hetzelfde op. Door de lage olie- en gasprijzen staan hun inkomsten onder druk. The Wall Street Journal berekende deze week dat de gezamenlijke winst van de supermajors in de eerste negen maanden 70 procent lager was dan in de eerste negen maanden van 2014.

Om kosten te besparen, wieden de vier in hun personeelsbestand: bij Shell verdwenen en verdwijnen 7500 banen. Ze schrappen projecten: Shell stopt onder meer met de oliewinning in Alaska en met een groot project in Canada. Ze besparen op speurtochten naar nieuwe olie- en gasvelden. Vooral met het uit- of afstel van projecten zijn kapitalen gemoeid: vele tientallen miljarden dollars blijven in de knip.

Op grond daarvan zou je verwachten dat de supermajors ook besparen op hun dividenduitkeringen. Als er minder winst wordt gemaakt, is er immers minder winst te verdelen. Maar dat doen ze dus niet. Sterker nog: ze kietelen hun aandeelhouders juist. Samen betalen de vier hun aandeelhouders meer dividend dan in 2014. In totaal trokken ze er dit jaar al 28 miljard dollar voor uit. Shell hield zijn dividend op peil: 1,88 dollar per aandeel, net als in 2014.

Is dat niet vreemd? Voor niet-oliebedrijven zou dat vreemd zijn, voor olie- en gasmaatschappijen is het dat minder. Het dividend is heilig voor de grote vier.

Shells dividend is na de Tweede Wereldoorlog nooit verlaagd - waarschijnlijk een wereldrecord. Exxons dividend is 33 jaar niet verlaagd. Dat van Chevron 28 jaar niet. BP's traditie van stijgende dividenden werd in 2010 doorbroken na de ramp met het olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico, een affaire die BP tientallen miljarden dollars kostte. Toen keerde BP negen maanden geen dividend uit.

De vier betalen zo veel dividend omdat ze aantrekkelijk willen blijven voor beleggers. Want eigenlijk zijn de supermajors dat niet. Beleggers zien graag stabiele bedrijven die gestaag groeien. Grote oliemaatschappijen zijn erg afhankelijk van de olie- en gasprijzen, en ze groeien meestal niet. Zo pompt Shell minder olie en gas op dan een paar jaar geleden. De vier hebben moeite om de hoeveelheid olie en gas die zij uit de grond halen met nieuwe reserves aan te vullen, en nieuwe olie- en gasprojecten kosten veel geld. De makkelijk winbare olie is al gevonden.

Maar dankzij die hoge dividenden zijn de aandelen van de vier toch gewild bij beleggers, grote pensioenfondsen incluis. Ze vormen een stabiele inkomstenstroom. Omdat ze die stroom bieden, blijven de aandelen redelijk waardevast. Shells winst verschrompelde, maar het aandeel is sinds juni 2014, toen een vat olie ruim twee keer zo duur was als nu, met slechts 23 procent in waarde gedaald.

Toch piekeren analisten al een tijd over de vraag hoe lang de supermajors hun aandeelhouders nog ruimhartig kunnen bedienen. Veel dividend uitkeren als er weinig winst wordt gemaakt, is niet verstandig. Dan teert een bedrijf in op zijn toekomst. Bezuinigen en het uitstel van projecten bieden alleen tijdelijk soelaas. Uiteindelijk moeten de vier toch investeren, willen ze niet zelf verschrompelen.

Dat geldt ook voor Shell. Dat kampt nog met een extra probleem. Het heeft minder inkomsten maar ook een extra uitgave: het moet circa 60 miljard euro neertellen voor het Britse bedrijf BG. Shell haalt een deel van dat bedrag terug door bezittingen te verkopen: er gaat voor 30 miljard dollar de deur uit. Maar ook het verkopen van onderdelen biedt alleen tijdelijk soelaas.

Blijven de grote vier ruimhartig voor hun aandeelhouders? Het antwoord hangt af van de olie- en gasprijzen. Gaan die omhoog dan: ja. Maar blijven de prijzen nog jaren laag, dan kan het dividend niet heilig blijven. Dan moet het omlaag.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden