Olieboer gokte verkeerd

Eens behoorde hij tot de rijkste mensen ter wereld met 16 miljard dollar op zijn naam. Zijn vader had al een fortuin vergaard met het zoeken en uitbaten van oliebronnen. Hijzelf voegde daar vele oliemiljoenen aan toe. Maar hij raakte bijna alles kwijt toen zijn speculatieve handel in zilver verkeerd afliep. "Ik probeerde alleen maar wat geld te verdienen", zei Bunker Hunt.

Het gebeurt wel vaker dat de tweede generatie rijkaards alles verspeelt. Maar meestal is dat het gevolg van een al te uitbundige levensstijl. Dat was bij hem niet zo. Hij droeg gewone confectiekleren, reed in een afgepeigerde Cadillac en vloog op de goedkoopste stoelen. Hij had een diepe afkeer van tabak en alcohol en at het liefst in een hamburgertent. Als hij ergens geld aan uitgaf, dan was het aan doelen die conservatieve, evangelische christenen deugd doen, zoals het zoeken naar de echte Ark van Noach. Zijn enige uitspatting waren racepaarden, waarvan hij er duizend had.

Hij studeerde enige tijd geologie. Daar kapte hij mee toen een docent verkondigde dat alle natuurlijke rijkdommen toebehoorden aan de federale regering. Hij ging bij zijn vader werken en vond op z'n 22ste zijn eerste olieveld, ter waarde van zeven miljoen dollar. Later vond hij nog veel meer in Libië, wat hij kwijtraakte toen Kadafi alle oliebronnen nationaliseerde.

Omdat hij ervan overtuigd was dat er een apocalyptische afrekening zou komen, waarin alle geld zijn waarde zou verliezen, kocht hij massaal zilver op. Dat kwam hem duur te staan toen de zilverprijs instortte. Hij probeerde te redden wat er te redden viel, maar dat kwam hem alleen maar te staan op rechtszaken en boetes wegens prijsmanipulatie.

Hij overleefde zijn bankroet. En in 2001 wist hij weer tachtig renpaarden te kopen voor 2,5 miljoen dollar. "Eigenlijk weet ik helemaal niets", zei hij. "Ik probeer alleen maar een paar races te winnen."

Nelson Bunker Hunt werd geboren op 22 februari 1926 in El Dorado, Arkansas, VS. Hij stierf op 21 oktober 2014 in Dallas, Texas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden