Olie / Saddams krabbel is geen handtekening

Westerse oliemaatschappijen die azen op Iraakse olie, moeten niet te vroeg juichen. Het niet zeker dat de Irakezen hen na Saddams val aan goedkope olie helpen. ,,De voorwaarden kunnen harder worden.''

AMSTERDAM - De Iraakse olievelden worden na een oorlog 'naar verwachting' onder Amerikaanse curatele geplaatst. ,,Hoe lang en in welke mate de Amerikanen de Iraakse olie-industrie zullen managen, is de vraag.'' Bron van het bericht: het tijdschrift Oil en Gas Journal.

De Amerikanen, het Witte Huis voorop, houden vol dat olie in de Iraakse crisis bijzaak is; het draait immers om de ontwapening van dictator Saddam Hoessein. Het verhaal in het olie- en gasblad werpt echter een ander licht op deze kwestie: in de coulissen werken de Amerikanen onder de dekmantel van hun Future

for Iraq-project aan een Iraakse oliepolitiek.

Geef de Amerikaanse regering eens ongelijk: de Iraakse oliereserves zijn met 112 miljard vaten de op een na grootste ter wereld en vertegenwoordigen daarmee een reusachtig strategisch belang. Het spreekt vanzelf dat oliemaatschappijen wereldwijd de Amerikaanse manoeuvres nauwgezet volgen. Na een oorlog kan in Irak ieder ogenblik een ouderwetse gold rush losbarsten. Volgens westerse prognoses zijn de Iraakse olievelden voor een appel en een ei in productie te brengen. Een vat Iraakse olie produceren kost 90 dollarcent, een vat Noordzee-olie 3 à 4 dollar.

Volgens de Council on Foreign Relations, een Amerikaanse denktank, heeft Amerikaanse bemoeienis met de Iraakse olie-industrie in geen geval ten doel Amerikaanse oliemaatschappijen te bevoordelen, laat staan hen in staat te stellen goedkope olie af te tappen. Van de Amerikaanse controle over de olievelden zouden Amerikaanse bedrijven evenwel niet slechter worden: de 'voorlopige' overeenkomsten die Saddam Hoessein tekende met concurrerende oliemaatschappijen zullen onder Amerikaanse druk mogelijk worden ontbonden. 'Heronderhandeld', zoals dat heet.

Het is de hoop van de Amerikaanse (en Britse) olieboeren dat ze ook op het Iraakse feest aanwezig zullen zijn. Als het aan de Iraakse oppositie ligt, worden Saddams contracten daadwerkelijk opengebroken. Maar de Amerikanen zullen geen voorkeursbehandeling krijgen, hebben de oppositieleden al laten doorschemeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden