Oldenzaal onderzoekt sterfgevallen

OLDENZAAL - De bewoners van 'De Glinde', een complex van circa 100 woningen in Oldenzaal, vrezen dat een groot aantal sterfgevallen in hun wijk te wijten is aan vervuiling van de woonomgeving. De onrust is voor de gemeente aanleiding een onderzoek te laten instellen.

De afgelopen jaren zijn er veel bewoners uit de Eschstraat en de

ndestraat overleden aan kanker. Verdacht veel, vinden de bewoners zelf. De gemeente Oldenzaal, die zich geconfronteerd ziet met toenemende gevoelens van onrust in 'De Glinde', heeft de GGD Enschede deze week opdracht gegeven te onderzoeken of er verband bestaat tussen de vele gevallen van kanker in de buurt en vervuiling van de woonomgeving.

Voor Johan Oude Alink (71), gepensioneerd textielarbeider en voorzitter van de plaatselijke afdeling van de Industrie- en Voedingsbond CNV, staat die samenhang welhaast vast. De afgelopen jaren zijn hem te veel buurtgenoten ontvallen om nog van toeval te kunnen spreken, vreest Oude Alink. "Akkoord, de buurt is wat vergrijsd en je moet uiteindelijk toch ergens aan dood gaan, maar dat al die mensen aan dezelfde ziekte zijn overleden, geeft mij te denken." Het overlijden van zijn buurman, in januari, deed Oude Alink besluiten om tot actie over te gaan. "Na de begrafenis ben ik met mijn vrouw aan het tellen geslagen en al snel kwamen we op dertien sterfgevallen in een straal van een paar honderd meter binnen twee jaar. Allemaal aan kanker. En niet alleen ouderen, maar ook jonge mensen. Als je daar de mensen nog bij optelt die momenteel ziek zijn, kom ik op vijftien a zestien." Toen Oude Alink er zijn buurtgenoten op aansprak, werd de schrik alleen maar groter.

Verhalen

"Toen kwamen de verhalen los. De een vertelde dat het gras in de tuin absoluut niet wilde groeien en er schijnt ook iemand te zijn die oude vaten van een verffabriek heeft opgegraven in z'n tuin. Door al die verhalen werden mijn vermoedens alleen maar sterker en daarom heb ik de gemeente aangeschreven."

De gedachten over een mogelijke oorzaak van het grote aantal ziektegevallen in de Glindebuurt gaan allereerst uit naar de vuilstortplaats, die er moet zijn geweest voordat in 1946 de eerste huizen werden gebouwd. Bovendien telde de buurt tot twee jaar geleden twee autospuiterijen, waarvan er een zonder vergunning draaide. "In de zomer kon je af en toe niet achter het huis zitten vanwege de stank van verf en autolak" , zegt Lammert Pool, PvdAraadslid en bewoner van de Eschstraat. "Als je praat met de mensen die hier vroeger hebben gewoond, sta je met de oren te klapperen. Die beweren dat er allerlei rotzooi is gestort. Maar wat is er waar van al die verhalen?"

Of het tot een bodemonderzoek zal komen, hangt mede af van de resultaten van een enquete, die de GGD Enschede Oldenzaal houdt onder 150 gezinnen uit de buurt. Als er duidelijk verband blijkt te bestaan tussen de oorzaak van de sterf- en ziektegevallen, zal waarschijnlijk worden besloten tot een bodemonderzoek.

"Maar het kan net zo goed toeval zijn" , zegt afdelingshoofd Algemene Gezondheiszorg drs. Ton Wibier van de GGD Enschede.

Wethouder drs. K. Loohuis, die volksgezondheid in zijn portefeuille heeft, hoopt over zes weken meer duidelijkheid te hebben. Loohuis: "Het vervelende is, dat wij nauwelijks informatie hebben over wat er in de jaren '30 en '40 allemaal gestort is. Om daar achter te komen doen we een beroep op de oudere inwoners van Oldenzaal."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden