Oklahoma schort executies op

Archiefbeeld uit 2008 van een kamer in Texas waar gevangenen ter dood gebracht worden Beeld AP
Archiefbeeld uit 2008 van een kamer in Texas waar gevangenen ter dood gebracht wordenBeeld AP

De Amerikaanse staat Oklahoma voert tot volgend jaar geen doodstraf meer uit. Het kwam vrijdag tot overeenstemming met drie gevangenen die op hun executie wachten. Aanleiding is de twijfel over het gebruik van het juiste middel in de injecties die worden toegediend.

Redactie

Een rechtbank oordeelde dat eerst grondig moet worden onderzocht of de staat zich houdt aan de federale voorschriften bij het gebruik van injecties. Richard Glossip, een van de mannen die op hun executie wachten, kreeg vorige maand enkele uren voor de uitvoering te horen dat zijn executie was uitgesteld door de gouverneur. Onderzoek had namelijk aangetoond dat een verkeerde stof voor de injectie was geleverd.

Oklahoma had al eerder problemen met de doodstraf. In 2014 leed de ter dood veroordeelde moordenaar Clayton Lockett enorme pijn nadat hij was geïnjecteerd. Bovendien duurde het veel te lang voor hij stierf. Na die gang van zaken werd het hele protocol voor de doodstraf onderzocht en herzien.

Geklungel
Veel executeurs in de Verenigde Staten klungelen maar wat aan, vertelde de Amerikaanse hoogleraar William Schabas naar aanleiding van die mislukte executie in een interview met Trouw. "Artsen mogen volgens de medische richtlijnen ook niet meewerken aan de doodstraf. De mensen die de dodelijke cocktails samenstellen zijn daarom niet medisch onderlegd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden