Offshorebedrijf moet alweer personeel naar huis sturen

Voor de tweede keer in een half jaar tijd moet Heerema personeel naar huis sturen.Beeld Patrick Post

Weer vallen er ontslagen bij offshorebedrijf Heerema. Ook anderen in de sector hebben het zwaar.

Terwijl sectoren als de bouw en de IT zitten te springen om personeel, gaan er in Nederlandse offshore nog steeds banen verloren. Bij Heerema Marine Contractors dat olieplatforms vervoert, installeert en ontmantelt, bijvoorbeeld. Het bedrijf schrapt 350 banen en stopt met het leggen van pijpleidingen in zee, waarmee het in het verleden goed geld verdiende.

Het is al de tweede keer in een half jaar tijd dat Heerema personeel naar huis moet sturen. In oktober kondigde het bedrijf een reorganisatie aan, waarbij 250 banen werden geschrapt. Heerema Marine Contractors heeft zestien jaar lang pijpen gelegd op (diep)zeebodems. In 2008 kocht het nog het Schotse bedrijf Pipeline Technique. Maar het bedrijf is nu te klein om de concurrentiestrijd met grotere firma’s vol te houden, zegt een woordvoerder. Tot die groten behoren het Italiaanse Saipem, het Franse Technip, het Britse Subsea7, het Amerikaanse McDermott en het Nederlandse Allseas.

Heerema Group, het moederbedrijf van Heerema Marine, heeft zwaar te lijden van de crisis in de olie- en gasindustrie die in 2014 inzette toen de olieprijzen begonnen te dalen. Grote oliemaatschappijen als Shell, Chevron en BP, die tot de klanten van Heerema behoren, schrapten investeringen en stelden projecten uit of af.

Vooral Heerema Fabrication Group, het dochterbedrijf van Heerema dat grote olieplatforms bouwt, ondervond daar de gevolgen van. In 2016 schrapte het 450 van de 770 vaste banen. In dat jaar belandde ‘Fabrication’ ook in de rode cijfers. Tegelijkertijd werd Heerema Marine midscheeps geraakt: in een jaar (2016) halveerde de omzet naar 1 miljard euro en daalde de winst met 73 procent. De resultaten over 2017 zijn nog niet bekend.

Heerema blijft doorgaan met het vervoeren, installeren en ontmantelen van grote installaties op zee. De bekendste klus van het bedrijf dateert van 1999 toen het in opdracht van Shell de olie-opslagplaats Brent Spar ontmantelde en verscheepte naar Noorwegen.

Toekomst in windenergie

Heerema ziet verder toekomst in windenergie. Nu windmolens steeds groter worden en in dieper water worden neergezet, denkt Heerema zijn expertise ook op dat gebied te kunnen inzetten. Het bedrijf wil er zijn kraanschip Aegir voor gebruiken, dat is ontworpen voor het leggen van pijpleidingen en het installeren van grote platforms in de diepzee. Het 210 meter lange schip moet dan wel worden verbouwd. Heerema werkte al mee aan een paar windprojecten op de Noordzee.

De crisis in de oliesector heeft grote gevolgen voor de Nederlandse (offshore-)industrie. Alleen al tussen juli 2016 en december 2017 verdwenen er ‘duizenden’ banen, stelt branchevereniging Iro in zijn jaarverslag. Er werken nog zo’n kleine 30.000 mensen in de sector.

Tot de bedrijven waar sinds medio 2014 honderden tot meer dan duizend banen verloren gingen, behoren Shell, Fugro (dat veel bodemonderzoek verricht voor olieconcerns) en SBM Offshore (dat oude tankers verbouwt tot schepen die olie winnen en opslaan). Ook bij scheepbouwers (zoals IHC), scheepreparateurs (Damen), werven (Keppel Verolme), baggeraars (Boskalis), kranenbouwers (Huisman) en makers van hijs- en transportwerktuigen (NOV Elmar) verdwenen veel banen. Voelbaar was de crisis ook bij bedrijven als Brunel, dat veel personeel levert aan energiebedrijven, en AkzoNobel dat verven maakt voor installaties en schepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden