Offshore-leaks: Journalistenorganisatie geeft database vrij

Jachthaven in Monaco, een populair belastingparadijs Beeld afp
Jachthaven in Monaco, een populair belastingparadijsBeeld afp

De gegevens van meer dan 120.000 bedrijven in belastingparadijzen zijn sinds vanmorgen 4.00 uur voor iedereen toegankelijk op deze website. Met de zogeheten offshore-leaks onthulden journalisten wereldwijd de afgelopen maanden op welke wijze politici, zakenmensen en gefortuneerde families gebruikmaken van vennootschappen in belastingparadijzen.

Met de openstelling van een belangrijk deel van de database krijgt ook het publiek inzage in de administratie van de trustkantoren Commonwealth Trust Limited en PortCullis Trustnet. De database is de afgelopen maanden onderzocht door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), waarvan ook Trouw deel uitmaakt. Volgens de ICIJ is het systeem waarmee geld in belastingparadijzen wordt weggezet om belastingen te ontduiken door alle publicaties wereldwijd wel boven water gekomen. Daarmee is het belangrijkste doel bereikt.

Van onder andere de dochter van de Filippijnse ex-president Marcos, de Franse presidentieel adviseur Jean-Jacques Augier, en een reeks ministers, fraudeurs en bankiers konden de journalisten vaststellen welke offshore-bedrijven ze bezaten. In enkele gevallen zijn politici en zakenmensen na de onthullingen afgetreden.

Trouw liet onder meer zien hoe Nederlandse banken offshore-bedrijven opzetten voor cliënten en daarbij soms extra maatregelen nemen om de identiteit van die cliënten af te schermen. Ook gaf Trouw voorbeelden waarom en hoe de offshore-constructies gebruikt zijn en liet het zien hoe beperkt het toezicht is op Nederlandse holdings die gebruikmaken van firma's in belastingparadijzen.

De ICIJ stelt de gegevens beschikbaar om "een bedrijfstak die lang in de schaduw bleef rekenschap te laten afleggen." Het bestand is ontdaan van sommige persoonlijke gegevens zoals paspoortnummer en telefoonnummers. Maar ICIJ maakt wel openbaar wie precies verbonden is aan welk bedrijf en waar deze mensen wonen. Daarbij benadrukt ICIJ overigens dat het feit dat mensen of bedrijven in de database voorkomen, niet automatisch betekent dat men ook de wet heeft overtreden.

Volgens de organisatie gaan journalisten wereldwijd nog door met het onderzoek en de ICIJ weigert nog steeds de bestanden beschikbaar te stellen aan overheidsdienaren, zoals opsporings- en belastingdiensten. Overigens bleek vorige maand wel dat de Britse, Amerikaanse en Australische diensten via een heel ander kanaal vergelijkbare gegevens in handen hebben gekregen, waaronder mogelijk ook de administratie van Commonwealth en PortCullis.

Mede dankzij de onthullingen van de offshore-leaks heeft de G8, de club van 's werelds belangrijkste landen, besloten om maandag en dinsdag in Noord-Ierland te bespreken hoe dit type belastingontwijking en -ontduiking gezamenlijk kan worden bestreden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden