Officier kon drang niet onderdrukken

ARNHEM - Een 24jarige luchtmachtluitenant hoorde gisteren voor de militaire kamer van de Arnhemse rechtbank 12 maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk, tegen zich eisen voor ontucht met collegamilitairen in bewusteloze toestand.

De man bekende van januari 1988 tot februari 1991 tijdens en vlak na zijn opleiding tot luchtmacht-officier op de Koninklijke militaire academie (KMA) in Breda vijf cadetten te hebben gedrogeerd door een tranquillizer, die hij kreeg wegens slapeloosheid, in chocolademelk en irish coffee op te lossen. De cadetten werden door hem aan de geslachtsdelen betast. Enkelen van hen konden zich de ochtend erop amper wat herinneren. Anderen werden wakker, maar gaven het niet door. De man werd in februari betrapt. De vijf dienden hierop een aanklacht in.

De officier worstelde al tien jaar met zijn homoseksuele gevoelens, voordat het in 1988 tot een uitbarsting kwam toen hij een collega, die bij hem in zijn ouderlijk huis logeerde, de tranquillizer toediende en betastte. Hij wist dat de juiste dosering zijn slachtoffer bewusteloos zou maken. Om in een diepe slaap te raken en niet meer over zijn homoseksuele gevoelens te hoeven piekeren, had hij de dosering bij zichzelf geprobeerd. Daarna diende hij in totaal 30 maal anderen het spul toe, maar bij het overgrote deel van de gevallen schrok hij terug en deed hij niets. Een aantal keren kon hij de verleiding niet weerstaan.

Volgens de psycholoog F. Bleijs, bij wie hij in behandeling is, was hij tijdens de aanrandingen verminderd toerekeningsvatbaar. Het slechte gevoel dat hij erna had, woog dan niet op tegen de sterke drang om genegenheid te tonen. "Hij heeft moeite om affectie te geven en te ondergaan. Maar die behoefte is er wel. Dat leidt tot conflicten. Bovendien heeft hij van zijn 14e jaar af tegen zijn homoseksuele gevoelens gevochten, omdat ze niet pasten in de carriere die hij voor ogen had. Ik ken de omgeving van de KMA. Net als bij alle andere gemeenschappen van jonge mannen moet je sterk, flink en moedig zijn. Homoseksualiteit past daar niet in."

Obsessie

De luitenant werd als kind door een neefje misbruikt. Dit leidde volgens de psycholoog tot de obsessie voor het aanraken van de geslachtsdelen van zijn mede-cadetten. Maar zoeken naar genegenheid was de grootste drijfveer achter zijn daden, aldus de psycholoog, die zei ervan overtuigd te zijn dat de man niet meer in herhaling valt. "Door de ontdekking treedt een schokeffect op waarbij recidive is uitgesloten. Ik denk dat hij nog twee jaar behandeling nodig heeft. Het zou tragisch zijn als deze behandeling door gevangenisstraf werd onderbroken."

Toch eiste de officier van justitie J. Wiarda acht maanden voorwaardelijke en vier maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Voor een voortzetting van de behandeling moet maar een oplossing gezocht worden, meende Wiarda. "De verdachte is zwaar bestraft door alle aandacht die deze zaak heeft gehad. Bovendien is hij ongeschikt voor de militaire dienst verklaard. Dat betekent dat zijn toekomstplannen niet door kunnen gaan. Maar het is toch een ernstige zaak. De lichamelijke integriteit van de slachtoffers is geschonden. En het zijn geen stoeipartijtjes geweest. Als de slachtoffers bij bewustzijn waren geweest, had hij een lel gekregen."

Wiarda ontkende dat het ministerie de zaak in de doofpot heeft willen stoppen. "Alle openheid is betracht maar in het belang van betrokkenen is er niet mee te koop gelopen. En de integratie van homoseksuelen vindt ook binnen de krijgsmacht plaats. Dat gebeurt alleen in paradepas."

Raadsman Van der Meijden bepleitte vrijspraak. Volgens hem werd de luitenant in zijn verdediging geschaad doordat hij pas 9 uur na zijn aanhouding werd voorgeleid. "Enhij heeft de zwaarste straf al gehad: de verwijdering uit de luchtmacht." De pleiter zei dat zijn client zich niet tegen een verplichte psychiatrische behandeling zou verzetten.

De verdachte zelf toonde berouw. Daarnaast was hij overtuigd dat het niet weer zou gebeuren. "Ik heb ontzettende spijt."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden