Officier: Dader wachtte agenten op als een roofdier zijn prooi

Van een onzer verslaggevers ALMELO - De portier van de Enschedese seksclub Carrousel hield zo van zijn zilverkleurige Browning-pistool dat hij zijn zoontje Browny er zelfs naar vernoemde.

Het joch moet nu door het leven met een naam die verwijst naar het wapen waarmee zijn vader op 28 oktober de Haagse hoofdagente Allegonda Gremmer doodschoot, toen zij als lid van een arrestatieteam zijn woning binnendrong.

De Almelose officier van justitie B. Hendriks eiste gisteren levenslang tegen de 41-jarige Benny S. die, toen het arrestatieteam (AT) hem in de herfst van zijn bed wilde lichten, boven aan de trap wachtte 'als een roofdier op zijn prooi.' “Allegonda Gremmer die als eerste de woning betrad, had geen schijn van kans. En het is aan haar professionaliteit te danken dat de verdachte hier levend staat”, zei de officier. “Hoewel zij voelde dat ze geraakt was, schoot zij niet terug.” Seconden na de confrontatie viel Gremmer, zwaar gewond. De halswond bleek dodelijk.

Het arrestatieteam wilde Benny S. aanhouden op verzoek van de recherche in Almelo, die hem als verdachte zag in de 'zaak-Beckum', waarin een timmerman en zijn vrouw in hun huis zo zwaar zijn mishandeld, dat de man later in het ziekenhuis overleed. De recherche is er altijd vanuit gegaan dat de timmerman per vergissing is 'aangepakt' en dat de daders het werkelijk hadden voorzien op zijn overbuurman, de ex-bedrijfsleider van seksclub Carroussel, die geld achterover zou hebben gedrukt. De politie zocht de daders in de portiers-scene in Enschede en zo kwam ook Benny S. aan de oppervlakte drijven. Omdat hij in 1985 al was veroordeeld voor het doodschieten van een geldloper, kreeg een speciaal opgeleid arrestatieteam opdracht hem bij zijn vriendin in Den Haag aan te houden.

Zowel de leden van het team als buurtbewoners hebben achteraf verklaard dat bij de inval verschillende keren luid 'politie! politie!' is geroepen, terwijl de AT-ers ook gekleed waren in blauwe baretten en vesten met het opschrift 'politie'. Benny S. moet volgens justitie dus hebben geweten dat hij niet werd overvallen door criminelen en heeft staande op de trap bewust op het eerste AT-lid geschoten.

De portier zelf heeft verschillende verklaringen afgelegd over de dodelijke schietpartij. Aanvankelijk hield hij het erop dat hij dacht met criminele insluipers te maken te hebben, waarop hij doelbewust heeft geschoten. Later zei hij tegen de politie dat hij nog weet dat hij met zijn pistool - dat hij doorgeladen onder zijn bed bewaarde - naar de overloop is gerend, maar dat hij het volgende moment onder aan de trap lag. Hij moet volgens eigen zeggen zijn uitgegleden en in die val een schot hebben gelost. Maar zijn eigen vrouw spreekt dit tegen. Zij heeft Benny boven aan de trap zien vuren. “En mijn vrouw spreekt altijd de waarheid”, gaf de portier gisteren ook toe.

Volgens justitie had 'liefhebber' Benny zijn pistool welbewust van een zogenoemde Dutch load voorzien, waarbij een volmantelkogel steeds wordt afgewisseld met twee deelmantelkogels. De volmantelkogel zorgt voor een doorschot, terwijl de deelmantelkogels (of hollow-point-munitie) als een paraplu uitklappen zodra zij het lichaam binnenkomen en daardoor gruwelijke wonden veroorzaken. Allegonda Gremmer werd juist door zo'n deelmantelkogel in de hals getroffen.

Omdat Benny wist dat hij door de politie van zijn bed kon worden gelicht en hij met een doorgeladen pistool op de hoofdagente afging, gaat officier van justitie Hendriks er vanuit dat de portier 'weloverwogen en na kalm beraad' heeft geschoten en er daardoor van moord sprake is. Opvallend genoeg is dat Benny uiteindelijk niet terecht hoeft te staan voor de dodelijke mishandeling van de timmerman uit Beckum, het feit waarvoor hij destijds door het arrestatieteam werd opgepakt. De politie heeft daarvoor het bewijs niet rond gekregen.

Maar het onderzoek naar deze zaak leverde wel een aaneenschakeling van excessen in de Enschedese sekswereld op. “Achter de façade van relaxen en neon lag een praktijk van geweld”, aldus de officier gisteren. Een groep van portiers, onder wie Benny S., heeft zich twee jaar lang schuldig gemaakt aan mishandeling, ontvoering en openlijke geweldpleging en zelfs poging tot doodslag op klanten die zich niet volgens hun regels gedroegen.

Uitspraak 17 februari

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden