Offerfeest op Dierendag: niet slachten?

Het islamitische Offerfeest valt dit jaar op Dierendag. Een ongelukkig toeval, vinden vier dierenbeschermingsorganisaties. Ze roepen alle Nederlandse moslims op om zaterdag geen dieren te slachten. Offeren hoeft niet direct slachten te betekenen, zegt Pauline de Jonge, secretaris van de Faunabescherming en een van de vier initiatiefnemers.

Maakte jullie achterban zich zorgen om deze kwestie?

"Dat durven we niet te zeggen. Onze achterban heeft zorg voor dieren hoog in het vaandel staan, dus die zal de actie wel steunen. Wij zijn trouwens niet de trekker van dit alles. We zagen de oproep van stichting Rechten voor al wat Leeft en Comité Dierennoodhulp en besloten die te steunen."

Is dit niet een kleine pleister op een grote wond? Waarom dat groepje moslims aanpakken terwijl de bio-industrie per dag duizenden dieren slacht?

"We zijn ons bewust van al die andere misstanden. De organisaties die deze oproep startten, zijn dagelijks bezig met de problematiek in de bio-industrie. Nu wilden we een specifieke groep aanspreken, de mensen op straat. Islamitische Nederlanders offeren nu nog een schaap, maar zouden ook geld kunnen doneren. Dat past prima binnen de ideologie van de islam."

Volgens imam El Fourkani van de islamitische koepelorganisatie CMO wordt het geofferde geld alsnog gebruikt om schapen te kopen en die vervolgens te slachten.

"Het kan zijn dat elders hetzelfde gebeurt, maar het gaat ons erom dat mensen zich bewust worden van het leed dat dieren ondergaan. Je kunt in plaats van een dier te laten slachten kleding of voedsel doneren."

Het offeren van dieren gebeurt al anderhalf millennium, Dierendag bestaat pas tachtig jaar. Weegt Dierendag zo zwaar dat een eeuwenlange traditie moet worden aangepast?

"Het idee dat bij het Offerfeest rekening wordt gehouden met de nooddruftigen vinden we juist mooi. Maar we leven in een andere tijd. Offeren hoeft niet direct slachten te betekenen. En daarbij: als je niet begint met het creëren van bewustwording, verandert de traditie nooit."

Mensen kunnen nu zeggen: opnieuw worden juist moslims in het verdomhoekje gezet.

"We hebben de oproep eerst opgestuurd naar het CMO. De organisatie wilde hem niet plaatsen. Het wel of niet slachten van dieren is ieders eigen verantwoordelijkheid, vond ze. Toen we besloten ons pleidooi zelf onder de aandacht te brengen, hebben we niet gedacht: moslims hebben het nu moeilijk, dus we vragen het maar niet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden