'Offensief tegen PKK dreef kiezers in armen van Erdogan'

VAN ONZE CORRESPONDENT

"De tactiek van Erdogan heeft gewerkt", zegt de prominente mensenrechtenadvocaat Tahir Elçi in een eerste commentaar op de uitslag van de Turkse parlementsverkiezingen. De AK-partij van president Tayyip Erdogan slaagde erin de meerderheid in het parlement te behalen. Elçi doelt op het offensief dat Erdogan deze zomer begon tegen de Koerdische verzetsbeweging PKK. "Dat heeft veel kiezers in de armen van de AK-partij teruggedreven", zegt hij over de telefoon. "Maar zowel Erdogan als de PKK moet begrijpen dat de samenleving schoon genoeg heeft van het conflict."

In Turkije was Elçi afgelopen week groot in het nieuws toen hij werd aangeklaagd wegens 'propaganda voor een terroristische organisatie'. Hij wilde 'een taboe' doorbreken, maar voor hij er erg in had stonden er tweehonderd agenten in zijn tuin. Tijdens een debat op televisie had hij het gewaagd om de PKK 'een politieke beweging' te noemen. Vanuit Diyarbakir werd hij naar Istanbul gevlogen en in een cel gestopt. Inmiddels is hij voorwaardelijk vrij.

In zijn kantoor oogde Elçi gistermiddag onverminderd strijdbaar. "Ik ga zo een paar jaar zitten als het moet." Hij zegt dat hij tijdens het televisiedebat wilde duidelijk maken dat je er weinig mee opschiet de PKK een terroristische organisatie te noemen. "Ze pleegt aanslagen die ik afkeur, met name die op wijk- en verkeersagenten, maar je kunt er niet omheen dat ze brede steun onder de Koerdische bevolking geniet." Waar Elçi bovenal tegen in opstand kwam, is de manier waarop Turkse ultranationalisten het debat over de Koerdische kwestie framen. "Ik weiger het debat louter op hun voorwaarden te voeren." Elçi is voorzitter van de orde van advocaten in Diyarbakir en leidde in die hoedanigheid een fact-finding-missie naar Çizre, het Koerdische stadje dat begin september meer dan een week door het leger van de buitenwereld afgesloten werd. Hij stelde ernstige mensenrechtenschendingen door de Turkse autoriteiten vast. Volgende week hoort hij wanneer hij voor de rechter moet verschijnen. Op een eerlijk proces rekent Elçi niet. Wel zegt hij dat aanklager nog een taaie aan hem gaat krijgen. "Ik heb geweld van zowel de PKK als de Turkse overheid altijd veroordeeld."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden