Offensief tegen identiteitsfraude

Paspoortcontrole op Schiphol. FOTO ANP

Wie straks nog zwaait met het paspoort van iemand anders, is strafbaar. Ook zelfverminking om biometrische gegevens onmogelijk te maken of vervalsing worden aangepakt.

Dat wil althans minister van veiligheid en justitie Opstelten. In een wetsvoorstel dat hij vandaag voor advies naar onder meer de raad van State en het Openbaar Ministerie heeft gestuurd staat dat hij met name de zogenoemde 'lookalike'-fraude aanpakken. Daarbij legitimeert iemand zich met een identiteitsbewijs van een persoon die op hem lijkt. Het tonen van een rijbewijs van iemand anders was tot op heden nog niet strafbaar.

Opstelten richt zich niet alleen op de aanpak van misbruik van identiteitsbewijzen die door de overheid zijn uitgegeven. Ook de toegangspassen van bedrijven moeten onder de nieuwe wetgeving komen te vallen, als die tevens de functie van identiteitsbewijs hebben.

Wat ook strafbaar wordt, is het gebruik van een identiteitsbewijs waarvan de eigenaar eerder aangifte deed wegens diefstal of vermissing om zo te kunnen frauderen. Hieronder valt ook het blijven gebruiken van een oud document, terwijl het nieuwe is verkocht aan een ander.

Fraudeurs worden steeds creatiever in het stelen of misbruiken van andermans identiteit. Tegelijkertijd zijn de officiële documenten zo geraffineerd beveiligd dat ze vaker worden gebruikt als legitimatie bij bijvoorbeeld banken, ziekenhuizen of uitkeringsinstanties. Voor fraudeurs is het veel gemakkelijker om ontvreemde documenten te gebruiken dan om ze na te maken.

Opstelten trekt ook ten strijde tegen mensen die nog veel verder gaan om identiteitsfraude te plegen. Zo zijn er mensen die hun vingertoppen verminken zodat hun vingerafdrukken niet te raadplegen zijn. Sommigen laten zich zelfs opereren aan hun gezicht om identificatie te ontlopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden