'Offensief rond Basra deze week afgerond'

(Novum/Ap) - Het offensief van het Iraakse leger tegen opstandige milities in de zuidelijke stad Basra wordt nog voor het eind van deze week afgerond. Dat heeft een medewerker van de Iraakse premier Nouri al-Maliki maandag gezegd, daags nadat de radicale sjiitische militieleider Muqtada al-Sadr beloofde zijn strijders uit de straten van Basra en andere steden terug te trekken.

Al-Maliki, die persoonlijk leiding geeft aan het offensief, had gezegd dat hij in Basra zou blijven tot het Mahdi-leger van Al-Sadr en andere milities die Basra lange tijd onveilig hebben gemaakt, zijn verslagen. Maar zijn medewerker, Sami al-Askari, zei dat de premier naar verwachting spoedig naar Bagdad zal terugkeren. Volgens Al-Askari is het grootste deel van Basra na bijna een week van felle strijd 'onder controle' gebracht.

In Bagdad vlogen ondanks de toezegging van Al-Sadr maandag nog raketten of mortiergranaten richting de Groene Zone. De aanvallen waren maanden uitgebleven in het kader van een door Al-Sadr afgekondigd staakt-het-vuren. Ze werden vorige week hervat nadat het Iraakse en Amerikaanse leger waren begonnen sjiitische strijders te arresteren. Hoewel het volgens de Iraakse regering en de Amerikanen ging om afvallige leden van Al-Sadrs Mahdi-leger, wekten de arrestaties grote woede bij de Sadristen. Die zijn ook kwaad omdat een nieuwe amnestiewet volgens hen vooral ten goede komt aan soennieten die de kant van de Amerikanen hebben gekozen tegen Al-Qaida, terwijl gedetineerde Sadristen vast blijven zitten. Toen Al-Maliki dinsdag het offensief in Basra lanceerde, braken ook gevechten uit in Bagdad en andere steden waar Sadristen zijn vertegenwoordigd. Er zouden al met al zo'n vierhonderd doden zijn gevallen.

De regering reageerde opgelucht op het aanbod van Al-Sadr, dat zij kennelijk ziet als een uitweg uit een moeilijk parket waarin zij met het offensief in Basra terecht is gekomen. Ondanks de verzekering van Al-Askari heeft het leger nog weinig kunnen uitrichten tegen de goed bewapende milities in Basra.

Wat de belofte van Al-Sadr waard is moet nog blijken. Hij heeft niet gezegd dat hij zijn strijders zal ontwapenen en eist dat de regering zijn volgelingen met rust laat. Maar de regering heeft gezegd dat zij zal blijven optreden tegen 'bandieten'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden