Ofehe's goede doel leek vooral Ofehe

Sunny Ofehe, door het OM verdacht van mensensmokkel en valsheid in geschrifte. Beeld ap
Sunny Ofehe, door het OM verdacht van mensensmokkel en valsheid in geschrifte.Beeld ap

Met de 54.000 euro die ontwikkelingsorganisatie Cordaid beschikbaar stelde voor Sunny Ofehe en zijn stichting Hope for Niger-Delta Campaign is nauwelijks iets bereikt. Dat geld moest worden gebruikt om de organisatie te versteken van Ofehe, de man die recent voorpaginanieuws werd vanwege een ontvoering door Nigeriaanse criminelen. Dat versterken is mislukt. De stichting kreeg een nieuw bestuur, maar dat heeft nooit gewerkt, zo melden verscheidene bronnen.

Han Koch en Mathieu Peulen

Foto's, heel veel foto's sieren de websites van de Nederlandse Nigeriaan Sunny Ofehe. Comrade Sunny met Maxime Verhagen (voormalig minister van buitenlandse zaken), met de president van Nigeria, en Ofehe staand voor een vlam bij een oliepijp. De lijst met projecten van zijn organisatie Hope for Niger-Delta Campaign is kort. En de doelen die bereikt zijn, bestaan vooral uit invitaties om op congressen te spreken over vrede en vooruitgang in de Niger Delta.

Op 1 maart 2012 werd Ofehe vervangen als voorzitter van de stichting. De Nederlandse Thea Bongertman, inmiddels werkzaam in Laos, verving hem. Uitvoering en controle moesten worden gescheiden, zo was de filosofie achter de bestuurswisseling.

Geen verantwoording
Het nieuwe bestuur, zoals dat nog altijd ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel, is nooit bijeen gekomen, zo erkent ook Ofehe. Ook niet toen nota bene het gezicht van de stichting in Nigeria werd overvallen en gegijzeld. Van een verantwoording aan het nieuwe bestuur over de werkzaamheden van de stchting is het niet gekomen. Voor de subsidie van Cordaid is wel keurig van bonnetjes ingeleverd plus een handtekening van de accountant.

De stichting was Sunny Ofehe, en dat blijft zo. Hij denkt erover gewoon weer voorzitter te worden en een nieuw bestuur samen te stellen.

Wie de stichting van geld voorziet, is niet duidelijk. Per activiteit wordt geld opgehaald, vooral in de Nigeriaanse gemeenschap in Nederland, meldt Ofehe zelf. Meer inzicht wordt niet verschaft. Bij de Kamer van Koophandel zijn geen stukken gedeponeerd.

Volgens een woordvoerder van Cordaid is er geen sprake van malversaties. De boeken kloppen. En de subsidie is geen weggegooid geld; Ofehe werd van steun voorzien omdat Cordaid in hem een stem ziet in de problematiek van de Niger Delta.

Drie telefoongesprekken
Ofehe heeft het in Nederland stevig aan de stok met justitie. Er loopt een rechtszaak tegen hem die in oktober wordt voortgezet. Drie aanklachten waren er aanvankelijk: mensensmokkel, valsheid in geschrifte en het plegen van brandstichting met een terroristisch oogmerk. Die laatste aanklacht heeft het Openbaar Ministerie inmiddels laten vallen.

In mei en juni 2010 pleegde Sunny Ofehe een drietal telefoongesprekken met enkele mensen in Nigeria. In de stukken uit het strafdossier staat een samenvatting van die gesprekken: "Nnm0262 (de persoon aan de andere kant van de lijn) zal opdracht geven aan zijn jongens om voorbereidingen te treffen voor het saboteren van oliepijpleidingen in de buurt van Ekpoma. Het betreft pijpleidingen die naar Kaduna gaan. Ofehe wil opnamen maken van de hele operatie. Nnm0262 zal de operatie organiseren zodat Ofehe alles kan vastleggen."

Ofehe en zijn advocaten hebben die aanklacht gepareerd door te wijzen op een vertaalfout waardoor een verkeerd beeld zou zijn ontstaan. Het OM schrapte dit deel van de aanklacht wegens gebrek aan bewijs.

Ofehe heeft er alle vertrouwen in dat ook de twee andere ten laste gelegde feiten in oktober zullen sneuvelen. De man die in 1995 als politiek tegenstander van het toenmalige militaire regime naar Nederland vluchtte, heeft nog altijd het idee dat hij verwikkeld is geraakt in een politiek proces.

Vertaalde samenvatting
Het handelen van het Openbaar Ministerie heeft hem er zelfs toe bewogen tegen het Landelijke Parket aangifte te doen wegens valsheid in geschrifte. Het ging daarbij om die vertaalde samenvatting. Het bleef echter bij een vruchteloze poging; het Functioneel Parket zag geen reden voor een strafrechtelijk onderzoek.

Door Trouw gepolste personen zijn eensluidend in hun oordeel over Ofehe: moeilijk te vertrouwen. Dat gebrek aan vertrouwen leidt ertoe dat er door de bronnen zelfs rekening mee wordt gehouden dat de recente ontvoering van drie Nederlanders in scène is gezet.

Ofehe kent de kritiek, zo zegt hij in een telefoongesprek. Hij houdt het erop dat de veelal anonieme kritiek uit de Nigeriaanse gemeenschap komt, en dat die vooral is ingegeven door afgunst.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden