'Of verbonden met Israël, óf bezwijken voor druk islam'

Van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) mag verwacht worden dat zij ophoudt met het kweken van een anti-Israël-houding.

Dat zei de hervormde PKN-predikant Jaap de Vreugd, voorzitter van Christenen voor Israël, gisteren in de voornamelijk met kerkmensen en enkele Joden gevulde Amsterdamse Rode Hoed. Hij sprak daar op het symposium ter gelegenheid van de presentatie van het nieuwe boek van theoloog dr. Hans Jansen, 'Van Jodenhaat naar zelfmoordterrorisme'. In dit ruim duizend pagina's tellende werk documenteert Jansen de jodenhaat die opwelt uit de Arabische media en uit uitspraken van politieke en geestelijke leiders en wetenschappers in het Midden-Oosten. Hij ziet het Arabische antisemitisme als westers importproduct.

Het wordt hoog tijd, zei De Vreugd, dat de kerk uitspraken over Israël gaat doen vanuit de 'onopgeefbare verbondenheid' die ze in haar kerkorde heeft staan. “Ze zou duidelijk moeten maken dat die hoge woorden van de kerk doorleefde werkelijkheid is voor veel christenen. Of we zijn verbonden met Israël, óf we gaan overstag voor de druk van de islam.“

De Marokkaanse theoloog en publicist Mohamed Ajouaou deed een welgemeende poging de scherpste kantjes van de anti-Joodse propaganda in de Arabische wereld af te slijpen. De wereld zou de retoriek van politieke leiders van moslimlanden, zoals de Iraanse president Ahmadinejad, niet al te letterlijk moeten nemen, opperde hij. Arabieren bezigen nu eenmaal 'wollige taal'.

Een lid van de joodse gemeenschap Amsterdam had grote moeite met deze redenering. “Volgens Ajouaou heeft de Iraanse president alleen gezegd dat Israël van de kaart moet worden geveegd, omdat hem dat politiek goed uitkwam. We zouden dat niet serieus moeten nemen? Kijk naar Hitler, dan weet je hoe gevaarlijk het is dat niet te doen.“

Jansen bood Tweede Kamerlid Hirsi Ali (VVD) een exemplaar van zijn boek aan en riep haar op, zich ervoor te beijveren dat het Arabisch antisemitisme hoger op de politieke agenda komt. “Ik ben opgevoed met de gedachte dat joden een verbond met de satan hebben gesloten om de moslims te vernietigen. Ik ben blij dat ik de gelegenheid heb gehad om onderwijs te volgen, joden tegen te komen en te zien dat zij mensen zijn“, aldus Hirsi Ali. Bij het aanbieden van zijn boek aan de preses van de PKN hekelde Jansen het stilzwijgen van de kerken over het islamitisch zelfmoordterrorisme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden