Of Nee gewoon Nee is, is in juni bekend

MInister Bert Koenders van buitenlandse zaken en premier Mark Rutte tijdens het Tweede Kamerdebat over de uitslag van het Oekraïne-referendum. Beeld anp
MInister Bert Koenders van buitenlandse zaken en premier Mark Rutte tijdens het Tweede Kamerdebat over de uitslag van het Oekraïne-referendum.Beeld anp

Premier Rutte zal nog voor de zomer laten weten wat hij van plan is te doen met de Nee-stem van Nederland over het associatieverdrag met Oekraïne. Hij moet, zo zei hij vanavond in de Kamer, met openlijke gesprekken met andere Europese leiders wachten tot de Britten op 23 juni hebben gekozen voor of tegen het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië.  Daarna zal hij zo snel mogelijk laten weten of hij het verdrag kan veranderen.

Rutte stond gisteren onder flinke druk uit de Kamer. Niet alleen om meer tempo te maken, ook om de Nee-stem serieuzer te nemen dan het aanvankelijk liet doorschemeren. Van een antwoord in september, zoals minister Koenders gisteren nog aan de Tweede Kamer schreef, was gisteravond geen sprake meer.

Op een paar eenmansfracties na poogde gisteravond de complete oppositie het kabinet ertoe te bewegen om allereerst het verdrag met Oekraïne in te trekken, hoe lastig dat ook mag zijn. Het zou, zo betoogden ook geharnaste voorstanders als D66 en Groenlinks, het juiste antwoord zijn op het Nee van de kiezer. "Onze democratische regels nopen ons te zeggen: dit kan dus zo niet doorgaan", zei GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff. Zijn CDA-collega Sybrand Buma: "Ik zeg met pijn in het hart: er is referendum gehouden: dit is de uitslag. Democratie is geen laboratorium. Echte mensen zijn naar echte stembureaus gegaan om echt nee te zeggen. Ik vind het een drama, maar we kunnen niet achteraf zeggen: 'het valt wat tegen, we doen toch maar wat we willen'."

Toch vroeg Rutte toestemming om eerst met zijn Europese collega's te spreken. "Als wij zeggen: we ratificeren niet en overigens wilt u met ons in gesprek over onze redenen daartoe dan vrees ik voor de uitkomst", zei hij. "Wij staan dan echt buitenspel. Dan is kans groot dat de 27 anderen gewoon doorgaan: dan is het risico dat er met die Nee-stem niets gebeurt."

De mogelijkheid dat Nederland alsnog niet tekent blijft bestaan, zegt Rutte. "Als het niet lukt om de komende maanden een antwoord te formuleren op dat Nee, dan wordt er niet geratificeerd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden