Pop-upredactieAlkmaar

‘Of ik spijt heb van mijn nieuwe zaak? Ja, en slapeloze nachten.’

Sevba Uluer in haar nieuwe nog te openen beautysalon.Beeld Olaf Kraak

Het is treurnis troef in de Alkmaarse winkelstraat de Laat, waar Trouw deze week vertoeft. Maar er gloort hoop: Sevda Uluer start volgende week een nieuwe zaak, al baalt ze van de omstandigheden. “Als ik dit had geweten had ik het nooit gedaan.” 

Of ze spijt heeft? “Ja”, zegt Sevda Uluer volmondig. En geef haar eens ongelijk. Ze kijkt vanuit de deuropening naar binnen in haar nagenoeg lege winkelpand. Niet na een faillissement, zoals bij veel van haar buren in de winkelstraat deze crisis het geval is, maar leeg omdat ze nog moet beginnen met haar zaak aan de Alkmaarse Laat.

“Als ik dit had geweten had ik het nooit gedaan”, treurt de vermoeide Uluer (39). De grote witte letters MSU Laser & Beauty die in een marmeren wand vlak achter de ingang van het pand zijn gegraveerd, onthullen de nieuwe bestemming: een salon voor laserontharing en schoonheidsbehandelingen.

De kersverse verflucht spat van alle kanten van de muren, de toonbank zit verpakt in de folie, verder liggen er wat dozen op de nieuwe vloer. Er moet nog heel veel gebeuren, maar na het weekend wil Uluer al open. Er moet immers geld verdiend worden, na maanden waarin ze de ene na de andere grote uitgave deed, terwijl ze nog geen stuiver verdiende.

“Ik heb slapeloze nachten gehad, voelde me hopeloos. Maar het gaat nu weer beter. Contactberoepen mogen weer uitgevoerd worden.”

‘Ik wist gelijk dat het foute boel was’

Maar de zorgen zijn niet voorbij. Terwijl er niets binnenkwam, liepen de kosten hoog op. Het nieuwe pand bleek een bouwval die compleet op de schop moest. De leningen stapelden zich op. “Gelukkig heb ik een grote familie en heel veel vrienden, die me hebben geholpen met klussen.”

Nietsvermoedend tekende Uluer begin februari de huurovereenkomst, toen ze het coronavirus vooral als een ver-van-mijn-bedshow beschouwde. “Ik heb er geen moment bij stilgestaan dat het virus naar ons zou komen, dat zag ik op het journaal. Toen corona toch in Nederland werd ontdekt, wist ik gelijk dat het foute boel was en ik voorlopig niet aan het werk kon.”

De laserontharing doet ze al sinds 2008 als zelfstandige aan huis in Alkmaar. Een eigen zaak was altijd een droom, maar haar twee kinderen kregen voorrang. “Ik wilde er thuis voor ze zijn, maar Ilkim (12) en Ada (8) zijn  oud genoeg. Begin dit jaar besloot ik dat het tijd was om iets te gaan huren en toen ging het snel, eigenlijk te snel. Maar ja, er zijn hier genoeg panden.”

Uluer komt als geroepen. Na faillissement op faillissement snakt de Laat naar vers bloed. De winkelstraat wordt geteisterd door het virus, maar dat schrikt Uluer niet af. Integendeel. “Ik heb al afspraken voor volgende week staan. Klanten belden me de laatste maanden steeds op of ik al open was. En familie en vrienden zeggen dat ze me gaan steunen.”

Ze heeft een schoonheidsspecialiste in dienst genomen, voor 24 uur per week. “Daar lag ik ook wakker van. Ik heb haar beloftes gedaan, een toekomst gegeven. Maar misschien kan ik het allemaal niet waarmaken. Ik weet het nu echt niet, eerst maar eens wat geld verdienen.”

‘Het komt wel goed’

Wekenlang kon ze niets doen. Uit vrees voor het virus legde Uluer de verbouwing een maand stil. Hele dagen zat ze thuis voor de buis gekluisterd, voor het coronanieuws op tv. “Ik werd helemaal paranoia. Ook bang om ziek te worden. Mijn man werkt in het ziekenhuis en hij moest van mij eerst douchen voor hij naar de kinderen mocht. Mijn boodschappen waste ik zelfs af, groenten en fruit maakte ik schoon met natuurazijn. Het werd me even te veel allemaal.”

Het had een feestelijke opening moeten worden volgende week, met veel muziek, ballonnen, hapjes en drankjes. Vrienden en familie, dansend door de zaak. En dan wordt Uluer volgende maand ook nog eens 40 jaar. “Heel jammer dat we zo moeten beginnen. Maar het is ook heel dubbel, want ergens kan ik juist niet wachten. Dit is wat ik wil. En de salon wordt hartstikke mooi, met een koffiehoek en een loungebank. Het komt wel goed.”

Deze week is de pop-upredactie van Trouw in de Alkmaarse Laat. Hoe krabbelt de langste winkelstraat (620 meter) van de stad op uit de coronacrisis? Veel steden in het land zijn niet zwaar getroffen door het virus, maar worden wel economisch hard geraakt. Hoe proberen winkeliers en ondernemers in Alkmaar (110.000 inwoners) het hoofd boven water te houden?

Normaal gesproken nodigen we lezers uit om langs te komen bij de pop-upredactie om hun verhaal te delen, maar vanwege de adviezen van het RIVM vragen wij u dit keer om digitaal te reageren. U kunt mailen naar pop-up@trouw.nl of reageren via Twitter: @pop_uptrouw.

Lees ook:

Ondernemer Klaus Kanis (52) heeft de crisis van 2008 ook doorstaan: ‘Dan moet het nu ook lukken’

De buren van Klaus Kanis zijn al failliet. En hún buren ook. Met kunst en vliegwerk houdt hij zijn kunstgalerie overeind aan de Alkmaarse Laat, waar Trouw deze week vertoeft. “Ik durf het bijna niet te zeggen maar gisteren had ik het druk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden