Of hij het wordt of niet, Donner is kandidaat

Benoeming CDA-minister in Raad van State in nevelen gehuld

De benoeming van de nieuwe vice-president van de Raad van State is omgeven door raadselen. Niemand lijkt iets te weten over de selectieprocedure en wanneer die precies van start gaat. "Wij gaan niet over de benoeming van de vicepresident", reageert een persvoorlichtster van de Raad van State desgevraagd. "Daarvoor moet je bij Binnenlandse Zaken zijn." Het departement kan evenmin opheldering geven: "Er valt niet zoveel te vertellen over de Raad van State", zegt een woordvoerder van minister Donner.

Maar of dat waar is? De huidige vicepresident, Herman Tjeenk Willink, staat min of meer op punt van vertrek. Zijn afscheidsreceptie is gepland op 25 januari, dus zijn opvolger moet voor het einde van het jaar bekend zijn, is de verwachting in Den Haag. Bovendien is de Raad van State niet zomaar een adviesorgaan. De in 1531 opgerichtte Raad geldt als het belangrijkste onafhankelijke adviesorgaan aan regering en parlement. Hij adviseert over wetgeving en bestuur en spreekt in hoogste instantie recht in geschillen tussen burgers en overheid, en tussen overheden onderling. Jaarlijks worden er zo'n 600 adviezen uitgebracht, het aantal uitspraken kent een stijgende lijn; vorig jaar waren het er ongeveer 13.000. De voorzitter van de Raad van State is 'de Koning', nu dus koningin Beatrix. Verder bestaat de Raad uit een vicepresident - die gekscherend 'onderkoning' wordt genoemd - en een aantal leden.

Terug naar de nieuwe vice-president. Op het Binnenhof wordt minister Donner genoemd als een kansrijke kandidaat, al wordt dit enkel off the record bevestigd. De kandidatuur is pikant omdat Donner dan als minister van binnenlandse zaken over zijn eigen benoeming zou gaan. In de wandelgangen zoemde al het gerucht dat minister Opstelten (veiligheid en justitie) daarom die verantwoordelijkheid van hem zou overnemen. Inmiddels is dat daadwerkelijk gebeurd, zo bevestigen bronnen rond het kabinet. Dus of hij het nu wordt of niet: Donner is kandidaat.

In wat voor een selectieprocedure Donner nu terecht komt, is onbekend. Door de recente wijziging van de wet op de Raad van State moet de vacature voor de vrijgekomen functie gepubliceerd worden in de Staatscourant. Volgens het kabinet zou die advertentie na de zomer gepubliceerd worden, maar vooralsnog is er niets verschenen.

Als er eenmaal een benoeming op handen is, wordt de Raad daarover gehoord, maar een adviserende rol heeft hij niet. In 1997, bij de benoeming van Tjeenk Willink ging het minder transparant. Toen werd de Raad ook gehoord, maar was van een openbare vacature geen sprake. Integendeel: de grootste partijen maakten afspraken over de samenstelling van de 'gouden driehoek'. Het CDA behield de voorzitter van Tweede Kamer (Bukman), de PvdA mocht de vice-voorzitter van de Raad van State leveren (Tjeenk Willink) en de VVD nam diens diens stoel in de Eerste Kamer over (Korthals Altes).

Inmiddels behoort het CDA niet meer tot 'de grote drie', maar of dat ook wat betekent voor de verdeling van de posten moet in het najaar blijken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden