Of de Kamer met de juiste Turken praat, wordt bij voorbaat betwist

Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije.Beeld anp

De Turkse organisaties waarmee de Tweede Kamer praat, vertegenwoordigen niet de Turkse gemeenschap. Dat was de eensgezinde boodschap van zeven deskundigen die vandaag in de Kamer langskwamen. De meeste zijn openlijke satellieten van organisaties in Turkije. "Elke organisatie die in Turkije tweeëneenhalve aanhanger heeft, krijgt in Nederland een moskee, zei journalist Mehmet Ulger.

Aanstaande maandag praat de Tweede Kamer met Turkse organisaties. Het onderwerp: de maatschappelijke gevolgen van de couppoging in Turkije voor Turks-Nederlandse burgers. Het gesprek zal gaan over wat gemakshalve de laatste tijd 'de lange arm van Erdogan' wordt genoemd. Over een kliklijn op het Turkse consulaat, over de chaos op sommige scholen na de couppoging in Turkije, over het fanatisme waarmee al drie generaties in Nederland wonende Turkse Nederlanders de Turkse leider Erdogan verdedigen.

Maar of het gesprek effectief zal zijn, wordt al bij voorbaat betwist. De Kamer nodigde de verkeerde gesprekspartners uit, werd ze vandaag verteld. Uitgenodigd zijn ondermeer de krant Zaman, Demnet, de Turkse arbeidersverniging, Milli Gorüs en de Turkse Federatie in Nederland. Die organisaties zijn niet alleen verbonden aan politieke stromingen in Turkije, ze vertegenwoordigen ook weinig Turkse Nederlanders. "Misschien dertig procent", gokt Ahmed Talan, voorzitter van de Turkse studentenorganisaties. "Als de overheid die organisaties als aanspreekpunt ziet, dan is de kans groot dat de boodschap niet overkomt."

"De vele Turkse organisaties in Nederland zijn soms volstrekte lege hulzen", zei directeur Lily Sprangers van het Turkije Instituut. "Vrijwel altijd is onduidelijk wie ze nou precies vertegenwoordigen." Volgens Dries Lesage, politocoloog aan de universiteit van Gent, zijn deze geluiden er juist de oorzaak van dat twintig procent van de Turkse Nederlanders zegt zich meer Turk dan Nederlander te voelen. "De vele Turkse organisaties worden vaak negatief geduid", zegt hij. "Daardoor voelen vele Turkse Nederlanders zich uitgespuwd. Men zegt het onder de noemer integratie", zei Lesage. "Maar men oogst in plaats daarvan polarisatie, bitterheid en segregatie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden