Of de Bijbeltapes er nog komen is onzekerder dan ooit tevoren

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Het is nog altijd het droomproject van regisseur Peter te Nuyl: met vooraanstaande Nederlandse acteurs de gehele Bijbel als hoorspel opnemen en uitbrengen op een serie cd's. Maar of het project ooit gerealiseerd wordt, is twijfelachtig geworden. Uitgeverij Chevigny heeft zich teruggetrokken uit het project, bij gebrek aan commercieel perspectief. Te Nuyl is daarmee terug bij af.

Het project begon hoopvol. In oktober 2008 zette Te Nuyl zijn plannen uiteen in theater Cultura in Ede. De Bijbeltapes, zoals het project was dedoopt, moest uitmonden in tweehonderd uur opname op 150 cd's. Te Nuyl wist wel waarover hij sprak: eerder bewerkte hij de volledige romancyclus 'Het Bureau' van J. J. Voskuil en een reeks Bommelverhalen van Marten Toonder tot hoorspel.

De Bijbel was wel andere koek. "De taal van Voskuil is eenduidiger. Ik heb de boeken een paar keer gelezen, met Voskuil zelf gesproken, en toen had ik wel een indruk van hoe het moest klinken. Bij de Bijbel heb je te maken met vele bestaande lezingen en interpretaties. Daar wil ik mij zoveel mogelijk van ontdoen, het gaat mij om de tekst zelf. Ik vind dat je het lef moet hebben om de Bijbel óók te zien als literair product, als cultuurgoed."

Bovendien, vond de regisseur, mocht de artistieke kwaliteit niet ter discussie staan. "Ik wil er geen quasirealistisch spektakel van maken. Maar het moet ook geen voorlezing met harmonium worden. Ik wil die goede, veelbetekenende verhalen vertellen, met karakters van vlees en bloed." Daarvoor had Te Nuyl prominente acteurs aan zich weten te binden: Pierre Bokma als Jezus' discipel Petrus, Mark Rietman als de profeet Elia en Gijs Scholten van Aschat nam de vertelstem voor zijn rekening in het verhaal (1 Koningen 17-19) van Elia en de profeten van Baäl. Verder nam Bram van de Vlugt de rol van evangelist Marcus op zich en speelde Mateo van der Grijn (voorheen Soldaat van Oranje) Jezus.

De term 'hoorspel' meed Te Nuyl ook, vanwege de associaties met de jaren vijftig, en opnames van grindbakken en onnatuurlijke stemmen. Een 'audiofilm' moest het worden: een film zonder beeld met als ingrediënten tekst, muziek en stilte.

De genodigden bij de presentatie waren vol lof. Schrijver Jan Siebelink was 'geïmponeerd en ontroerd' en de vicevoorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland sprak van een 'bijzonder initiatief'. Maar financiële steun toezeggen deed niemand.

Toch kon Te Nuyl niet veel later aan de slag, dankzij een subsidie van het VSBfonds. Ook het Nederlands Bijbelgenootschap gaf geld. Lezers van Trouw en EO-tijdschrift Visie maakten vorig jaar kennis met de Bijbeltapes, toen de opnames van het bijbelboek Ester gratis aan hen werden verstrekt. Maar die promotie-actie met 300.000 cd's leidde niet tot veel losse verkoop of abonnees voor de rest van de serie. Ook toonden inkopers van boekhandels (het voornaamste distributiekanaal voor de Bijbeltapes) weinig interesse.

De uitgever van de Bijbeltapes maakte de balans op en besloot niet verder te gaan met Te Nuyls droomproject. De opnames voortzetten op basis van subsidie alleen zou leiden tot concessies aan de artistieke kwaliteit van de Bijbeltapes.

"Ondanks alle goede inzet, plannen en ondersteuning is het ons niet gelukt om samen met uitgeverij Chevigny van de Bijbeltapes het succes te maken dat nodig was om door te kunnen", stelt de regisseur in een verklaring op zijn eigen website. De site van de Bijbeltapes is offline.

Te Nuyl: "Het vervolg van het project ligt weer bij mij. Samen met Ko Oosterwijk, met wie ik al 20 jaar incidenteel samenwerk, beraad ik me op nieuwe wegen om het Bijbelproject door te starten. Later deze zomer denken we een nieuw concept te kunnen presenteren."

Ondertussen heeft de regisseur nog volop exemplaren liggen ('om heel veel mensen gelukkig te maken') van de twee cd's met al afgeronde opnames. "Binnenkort laat ik weten hoe ik die aan de man ga brengen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden