Zware jas van Beatrix

Of Beatrix gelukkig is met de documentaire over haar leven? ‘Ik denk dat het van haar niet had gehoeven’

De uitvaart van Prins Claus in 2002.Beeld ANP, Jerry Lampen

Geliefd werd ze pas door de tragedies in haar leven, laat een documentaire over prinses en koningin Beatrix zien.

In april is het veertig jaar geleden dat Beatrix koningin werd en daarom zendt de NTR vanavond de eerste aflevering uit van de documentairereeks ‘De zware jas van Beatrix’.

In vier afleveringen is te zien hoe prinses Beatrix opgroeit, trouwt, koningin wordt, haar man en een zoon verliest en hoe de abdicatie voor haar als een bevrijding komt. Volgens regisseur Godfried van Run was het hoog tijd voor zo’n uitgebreide documentaire. “Ik had niet het gevoel dat alles al gezegd was.”

Als uitgangspunt voor de serie gebruikte Van Run het boek ‘Beatrix, dwars door alle weerstand heen’, dat journaliste Jutta Chorus in 2013 publiceerde. Zij baseerde haar boek op verhalen van mensen die Beatrix kennen. Ook in de documentaire komen mensen aan het woord die op een zeker punt in hun leven te maken hadden met de prinses, dan wel koningin. Via hun verhalen leert de kijker Beatrix kennen.

Voormalig hofdame Miente Boellaard vertelt over haar koningin Beatrix.Beeld Stef Tijdink

Zo vertelt klasgenoot Werner Herbers hoe de prinses op de antroposofische school De Werkplaats niet werd gespaard en gewoon moest meedoen met de andere kinderen. Er zijn beelden bij van een nog jonge Beatrix die tijdens de collectieve schoonmaak met een mattenklopper een deurmat bewerkt.

Het gaat Van Run niet alleen om de woorden van de geïnterviewden, maar ook om de manier waarop ze die uitspreken. Zo raakt prinses Benedikte van Denemarken, zuster van koningin Margrethe II, even van haar à propos bij een vraag over de rellen tijdens het huwelijk van Claus en Beatrix. De sfeer verandert van luchtig naar ongemakkelijk als ze opbiecht dat de ongeregeldheden wel degelijk indruk maakten op haar en de rest van het gezelschap. “De totstandkoming van zo’n gesprek spreekt echt boekdelen”, zegt Van Run.

Niet haar inspanningen, maar de tragedies in haar leven maken haar geliefd

De interviews worden afgewisseld met historische archiefbeelden en schetsen een beeld van een maatschappelijk betrokken kroonprinses met idealen en principes. Later zal ze ontdekken dat er aan het koningschap veel restricties kleven en dat ze door haar rol niet bij iedereen geliefd is. Hoezeer ze ook haar best doet, het zijn niet haar inspanningen waardoor het volk haar in de armen sluit, maar de tragedies die haar vooral in het nieuwe millennium achtervolgen. De dood van haar geliefde Claus in 2002, haar ouders die beiden stierven in 2004 en het skiongeluk van haar zoon prins Friso in 2012.

De Rijksvoorlichtingsdienst maakte al in een vroeg stadium bekend niet te willen meewerken aan de documentaire. Of prinses Beatrix zelf er gelukkig mee is, durft Van Run niet te zeggen. “Ik denk eerlijk gezegd dat het van haar niet zo had gehoeven.”

De Zware jas van Beatrix is te zien op 18 en 25 maart, 1 en 8 april om 20.25 uur bij de NTR op NPO 2.

Lees ook:

Beatrix is tachtig en hoeft niet meer te schitteren

Op haar tachtigste verjaardag werkt de prinses nog steeds, zij het niet meer zo hard als in de 33 jaar op de troon. Hoe vult ze haar tijd sinds de abdicatie? Drie koningshuisdeskundigen over de zes rollen van de prinses.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden