Oezbekistan mag weer EU-wapens kopen

De EU heft de laatste sancties tegen Oezbekistan op. Dat moet het land aanmoedigen de rechtsstaat te verbeteren.

De Europese Unie heft haar wapenembargo tegen Oezbekistan op. Die boycot had Tasjkent moeten stimuleren om de mensenrechtensituatie in eigen land te verbeteren.

Maar diplomaten merkten dat de sancties averechts werkten. De mensenrechtensituatie verbeterde wel iets, maar niet genoeg. Tasjkent ervoer de maatregelen intussen als dusdanig vernederend dat ze een constructieve dialoog met de EU in de weg gingen staan.

Dan moet de EU maar de wijste zijn, zo werd er in Brussel geredeneerd. Gisteren besloten de EU-ministers van buitenlandse zaken in Luxemburg dat de laatste sancties tegen de voormalige Sovjetrepubliek dan maar opgeheven moesten worden. Volgens een verklaring van de EU-ministers moet het besluit de Oezbeekse autoriteiten aanmoedigen „aanvullende, substantiële maatregelen te nemen” om de rechtsstaat te verbeteren. De EU zal de ontwikkelingen een jaar aanzien en besluit daarna of ze de samenwerking met Tasjkent intensiveert.

De EU stelde in 2005 sancties in nadat een vreedzame demonstratie in de stad Andijan, in het oosten van het land, met geweld werd neergeslagen. Volgens mensenrechtenorganisaties kwamen er toen tussen de vijfhonderd en duizend mensen om. Maar de autoriteiten onder leiding van de autoritaire president Karimov houden het op 187 doden.

Nadien heeft de EU de relatie met Oezbekistan aangehaald en werd een aantal sancties al opgeheven, onder meer het visumverbod voor Oezbeekse hoogwaardigheidsbekleders. Oezbekistan toonde zich de laatste tijd onder meer constructief in de strijd in Afghanistan.

Amnesty International en Human Rights Watch (HRW) reageren teleurgesteld op het geheel opheffen van sancties. „Marteling en een slechte behandeling blijven endemisch in het juridisch systeem”, aldus HRW. Onlangs werd een onafhankelijke, kritische journalist op bedenkelijke gronden tot 12 jaar cel veroordeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden