Oeuvreprijs voor Mary Dresselhuys

DEN HAAG (ANP) - Toneelactrice Mary Dresselhuys heeft zaterdagavond de Oeuvreprijs gekregen. Els Dottermans kreeg de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol, de Theo d'Or. De Louis d' Or, de prijs voor de mannelijke hoofdrol, ging naar Andre van den Heuvel.

Deze belangrijke toneelprijzen werden zaterdagavond in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg-en Concertgebouwdirecties.

Dresselhuys, 85 jaar, krijgt de prijs omdat zij in haar carriere een grote bijdrage heeft geleverd aan de podiumkunst. De jury: "De prijs toekennen aan Dresselhuys is voor alles een hommage aan een groot actrice, die de komedie virtuoos beheerst. Doordacht, met een grote precisie en lichtvoetig zijn kenmerkend voor de wijze waarop zij dit genre laat schitteren. Het is slechts de groten gegeven de komedie tot haar volle recht te laten komen."

Dresselhuys staat sinds haar eindexamen aan de Toneelschool in 1929 op het toneel. Het is de derde keer dat de Oeuvreprijs is uitgereikt. Guus Hermes (1988) en het danspaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar (1989) ontvingen de prijs eerder.

Els Dottermans krijgt de Theo d'Or voor haar rol in de voorstelling van 'Wilde Lea'. De jury: "In een schrijnende ode aan de tweepolige mensenziel kan Dottermans als Wilde Lea haar dubbeltalent ten volle gebruiken. Als uitzinnige ster in een derderangs variete met acrobatisch lijfgebruik geneert zij haar publiek, ook door het inkijkje in de intimiteit van het menselijk verlangen."

Andre van den Heuvel krijgt de Louis d' Or voor zijn rol als professor Robert Schuster in het stuk 'Heldenplatz'. De jury: "Van den Heuvel bracht zijn vileine tirades haast als terloops en zonder enige agressiviteit, als betrof het geen aantijgingen, maar een onloochenbare realiteit." Van den Heuvel ontving in 1973 ook een Louis d' Or.

Kees Coolen kreeg voor zijn bijrol in 'Goed/Fout' van H. van der Heyden de Arlecchino. De Colombina voor de beste vrouwelijke bijrol ging naar Elja Pelgrom voor haar rol in 'Een zwarte Pool' van Karst Woudstra. De Haarlemse toneelgroep Het Volk kreeg voor het stuk 'Het laatste kievitsei' de Prosceniumprijs. De Dommelsch-theaterprijs 1992 ging naar het Onafhankelijk Toneel voor de produktie 'Stuk zonder Titel' van Tsjechow. Het toneelgezelschap krijgt 50 000 gulden om volgend seizoen een nieuwe produktie te realiseren.

Joop van den Ende maakte bekend dat er een prijs naar Mary Dresselhuys genoemd gaat worden. Eenmaal per drie jaar krijgt een acteur een beurs van 25 000 gulden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden