Oester

Op de kweekschool was er een leraar biologie die de oester behandelde. Na wat uitleg liep hij naar de grote kaartenbak in de hoek, klom erin en sloot de klep. Even later ging de klep een klein stukje omhoog en staarden twee pientere oogjes ons aan. Waarna de klep weer met een klap dicht ging. Wij kwamen niet meer bij van het lachen, maar de oester hebben wij nooit meer vergeten. Daarnaast hadden we docenten die pittige lessen gaven over historische pedagogiek, algemene didactiek, psychologie of ons moeilijke dictees en lastige sommen lieten maken.

Tegenwoordig spreek ik vaak pabostudenten en ik word er treurig van. Ze moeten veel tijd besteden aan hun pop (persoonlijk ontwikkelingsplan), hun competenties en hun portfolio’s. Ze hebben een paar contacturen per week, maar verder moeten ze het maar uitzoeken. Terwijl ze enorme behoefte hebben aan docenten die hen inspireren en over de schutting laten kijken. Om daarna met die gedegen kennis aan de slag te gaan. Maar van die kennis is nauwelijks meer sprake, dus blijven ze achter hun eigen staart aanrennen. Je kunt het beginnende leerkrachten dan ook niet kwalijk nemen dat ze zich vastklampen aan methodes en het leerlingenvolgsysteem met als motto: Als ik maar doe wat in de boekjes staat en mijn kinderen in de computer stop, dan is het goed. En de onderwijsinspectie vindt het best want die is gek op administratieve hoogstandjes.

Maar het onderwijs heeft grote behoefte aan creatieve mensen. Niet alleen aan mensen die goed kunnen knutselen of zingen, maar vooral die creatief kunnen omgaan met de lesstof én opvoedkundige situaties. Het beroep vraagt steeds meer, maar de opleiding daarvoor biedt steeds minder. De kweekschool was heel schools, maar de pabo nu is veel te vrijblijvend. Goed onderwijs is een compromis tussen het goed oude en het goed nieuwe. Dat is nu ver te zoeken op de pabo. Te veel flauwekul, te weinig oester.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden