Oesters

Het oesterseizoen is weer geopend. Tot juni volgend jaar zijn de Nederlandse oesters weer bij de visboer en op de visafdeling van de supermarkt verkrijgbaar.

Tussen juni en half september veranderen de oesters van geslacht en dat gaat gepaard met de afscheiding van een melkachtig vocht dat de smaak niet ten goede komt. Vandaar dat ze in die periode niet te koop zijn.

We onderscheiden hier vooral de platte en de creuses. De platte worden voornamelijk gekweekt in het Grevelingenmeer, de creuses komen uit de Oosterschelde. De platte zijn wat meer verfijnd van smaak en ze zijn ook wat duurder dan de grillig gevormde creuse. Sinds februari 2013 heeft de oestervisserij het blauwe MSC-(Marine Stewardship Council) keurmerk. Dit internationaal erkende keurmerk is een garantie voor consumenten dat het duurzaam en verantwoord 'gevangen' oesters zijn, door gecertificeerde visserijbedrijven.

Oester openen gaat zo: leg een oester met de bolle kant op een dubbelgevouwen theedoek. Steek een oestermes in het scharnier en maak met een draaiende beweging de schelp open. Verwijder de platte kant en snijd de oester met een mesje los. Leg de oesters op de bolle kant op een schaal, het liefst op ijs. Maak de sausjes voordat u de oesters gaat openen.

Ingrediënten voor vier personen: 12 oesters, limoen, 1 kleine rode peper, 2 theelepels suiker, 2 eetlepels sojasaus, 2 takjes koriander.

Pers boven een kommetje het sap uit het limoentje. Snijd het pepertje fijn. Roer de suiker door het limoensap, voeg sojasaus en het fijngesneden pepertje toe. De korianderblaadjes fijnsnijden. Open nu de oesters, bedruppel de oesters met een beetje van het sausje en geef de rest er in een kommetje bij. Garneer de oesters met de koriander.

Ingrediënten voor vier personen: 12 oesters, 2 voorjaarsuitjes, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel rijstazijn, 2 theelepels sesamolie, 1 stukje gemberwortel, 1 rode peper.

Snijd het wit van de voorjaarsuitjes in flinterdunne ringetjes. Rasp de gemberwortel zo fijn mogelijk, ongeveer 1 theelepel. De rode peper in de lengte halveren. Zaad en zaadlijsten verwijderen en de rode-peperhelften in flinterdunne reepjes snijden. Roer in een kommetje sojasaus, rijstazijn, sesamolie en geraspte gember. Roer goed.

Open nu de oesters. Leg ze op een schaal en schep op iedere oester een beetje van het sausje. Niet te veel, geef de rest er in een kommetje apart bij.

Leg nu op iedere oester wat ringetjes voorjaarsui en garneer de oesters met de reepjes rode peper.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden