Oeso waarchuwt: scheefgroei inkomens is slecht voor economie

José Angel Gurria, secretaris-generaal van de Oeso:
José Angel Gurria, secretaris-generaal van de Oeso: "De aanpak van scheefgroei moet bovenaan de politieke agenda komen te staan."Beeld afp

De toenemende inkomensongelijkheid heeft een sterk negatief effect op de economische groei, concludeert de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een vandaag gepubliceerd rapport.

De bevindingen in het rapport werpen een heel ander licht op de overtuiging dat belastingverlaging juist bevorderlijk zou zijn voor de economie. En de Oeso is niet de enige die de vinger legt op het probleem van de 'verdrukte' middenklasse. De Franse econoom Thomas Piketty trok de afgelopen tijd de aandacht met zijn spraakmakende boek 'Kapitaal in de 21ste eeuw', waarin hij betoogt dat de bovenste 1 procent van de maatschappij steeds meer macht naar zich toetrekt.

Volgens Piketty is de groeiende ongelijkheid niet alleen slecht voor de economische groei, maar ook een gevaar voor de democratie. Hij legt de nadruk op de toenemende ongelijkheid van vermogens en pleit voor een progressieve vermogensbelasting. De Oeso is vooral bezorgd over de toenemende inkomensverschillen.

Toegenomen verschillen
De afgelopen dertig jaar zijn die verschillen inderdaad flink toegenomen, zo blijkt uit het rapport. In het relatief welvarende Oeso-gebied verdienen de 10 procent hoogste inkomens samen maar liefst 9,5 keer zoveel als de armste 10 procent. Dertig jaar geleden was deze verhouding nog één op zeven. De enige landen waar de ongelijkheid is afgenomen zijn Turkije en Griekenland. In de overige landen is de scheefgroei alleen maar gestegen.

Maar hoe komt het dat de scheefgroei zo'n negatief effect heeft op de economie? Volgens de Oeso ligt dat in de eerste plaats in het onderwijs. 'Ongelijkheid zit de opbouw van human capital in de weg en beperkt de kansen op beter onderwijs', aldus de Oeso. Voor kinderen van relatief arme ouders nemen de kansen op goed onderwijs af naarmate de inkomensverschillen groter zijn.

De Parijse organisatie pleit daarom voor een grootschalige aanpak van armoedebestrijding. Het beleid moet zich daarbij niet alleen richten op de armste 10 procent van de bevolking, maar op iedereen in de onderste 40 procent van de inkomensschaal.

Nederland als uitzondering
Nederland vormt overigens een uitzondering op het patroon van de toenemende scheefgroei: tot 2007 stegen de hoogste inkomens hier weliswaar een stuk sneller dan de laagste, maar door de crisis kregen die hogere inkomens daarna veel hardere klappen.

Vergeleken met het gemiddelde is Nederland een relatief egalitair land: hier verdient de armste 10 procent van het land 3,4 procent van het inkomen en de rijkste 10 procent is goed voor 22,7 procent. In de Verenigde Staten is dat verschil beduidend groter: 1,7 procent versus 28,4.

"Dit onderzoek bewijst dat de aanpak van groeiende ongelijkheid cruciaal is voor het bevorderen van duurzame groei. De aanpak van scheefgroei moet bovenaan de politieke agenda komen te staan", aldus José Angel Gurría, secretaris-generaal van de Oeso.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden