Oeso roept fiscalisten bijeen om Panama Papers
Belastingdienstmedewerkers en fiscalisten van over de hele wereld komen woensdag in Parijs samen voor overleg. De onthullingen uit de Panama Papers zijn voor de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) aanleiding om een spoedbijeenkomst te houden.
De Oeso liet vrijdag weten dat meerdere overheden wereldwijd hebben aangedrongen op het overleg. De organisatie wil mogelijkheden onderzoeken voor betere internationale samenwerking en gezamenlijk optrekken om belastingontduiking sneller en beter in het vizier te krijgen.
De onthullingen uit de Panama Papers maken wereldwijd veel los. Zo raakte de Britse premier Cameron in verlegenheid toen duidelijk werd dat hij aandelen heeft verkocht die zijn inmiddels overleden vader had in een belastingparadijs. In zijn eerdere verklaringen had Cameron dat nog glashard ontkend.
Obligaties
Eerder deze week stapte de premier van IJsland op, nu blijkt dat hij een persoonlijk belang had bij het betalen van de schulden van drie IJslandse banken. De echtgenote van premier Sigmundur David Gunnlaugsson heeft een bedrijf op een van de Britse Maagdeneilanden, dat obligaties bezit van drie IJslandse banken die door de recessie uit 2008 omvielen. Gunnlaugsson maakte zich er sterk voor dat de schuldeisers van deze drie banken, waaronder Nederland, werden uitbetaald.
Ook Nederland is een belastingparadijs, blijkt uit de Panama Papers. Maar dan moeten de ondernemers wel gebruik maken van de Bahama's, de Maagdeneilanden en Kaaimaneilanden. Naast het midden- en kleinbedrijf zijn ook oud-voetballer Clarence Seedorf en bankier Bert Meerstadt genoemd.
Paradijsbelasting
GroenLinks doet nieuwe voorstellen tegen belastingontduiking, met name via zogenoemde belastingparadijzen. De partij strijdt al langer tegen belastingontduiking, maar met de Panama Papers is voor de partij de maat vol.
Zo moet er een 'paradijsbelasting' komen op geld dat vanuit Nederland naar zulke fiscaal vriendelijke oorden gaat. GroenLinks wil ook dat er sancties komen tegen belastingparadijzen die weigeren openheid te geven over het geld dat daar is ondergebracht.
Morgen meer in Trouw over de Panama Papers.
De Panama Papers zijn gelekte documenten uit de interne administratie van een juridisch advieskantoor in Panama, Mossack Fonseca. Dat zet voor klanten vennootschappen op op locaties waar hun vermogen of eigendommen nauwelijks worden belast, zogeheten belastingparadijzen.