OESO: Nederland moet hypotheekregels verder aanscherpen

Angel Gurria, secretaris-generaal van de OESOBeeld REUTERS

De Nederlandse economie herstelt maar langzaam van de diepe economische recessie. Daarbij blijft de relatief grote bankensector een zorgenkind, vooral door de hoge schuldenlast van Nederlandse huishoudens. De hypotheekregels zouden daarom verder aangescherpt moeten worden. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een vandaag gepubliceerd rapport.

Volgens de denktank moeten leningen, als de huizenmarkt verder is hersteld, worden beperkt tot een bedrag dat lager is dan de aankoopprijs van het betreffende huis. Daardoor ontstaat een buffer tegen een eventuele verslechtering van de huizenmarkt. De OESO raadt de regering verder aan de hypotheekrenteaftrek sneller af te bouwen. Daarnaast zouden huizenbezitters meer moeten worden aangezet tot het aflossen van hun hypotheek.

De OESO verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 1 procent groeit. Daarmee is de denktank wat positiever dan het Centraal Planbureau (CPB), dat rekent op een plus van 0,75 procent. Voor volgend jaar voorzien beide instellingen een groei van 1,3 procent. De OESO verwacht wel dat de werkloosheid verder oploopt, tot 7,6 procent van de beroepsbevolking dit jaar en 7,7 procent in 2015.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zei in een reactie dat we 'voor de komende tijd huiswerk hebben meegekregen'. Volgens hem is Nederland 'geslaagd voor het economische examen van de OESO'.

Stedenbeleid
Volgens de economische denktank moet Nederland haar economisch voordeel halen uit het dichtbevolkte, stedelijke karakter van Nederland. Driekwart van de Nederlandse bevolking woont in de grote steden, of daaraan verwante gebieden, die ruim over het land zijn verdeeld. Die situatie biedt volgens de OESO economische voordelen, waar nog te weinig mee wordt gedaan. Dat komt onder meer doordat het stedenbeleid zich richt op problemen, in plaats van het vergroten van de groeikansen, aldus de denktank.

De OESO pleit daarom voor een nationaal stedenbeleid. Daarnaast zouden de verbindingen tussen steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht verbeterd moeten worden, zodat zij samen de internationale concurrentie met andere grote steden aankunnen. De grootstedelijke gebieden in de rest van het land zouden beter op de Randstad moeten worden aangesloten, terwijl het oosten zou profiteren van nauwere banden met Duitsland. Daarbij zou het bijvoorbeeld makkelijker moeten worden voor Nederlanders en Duitsers om over de grens aan het werk te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden