Oeso: 8 miljoen werklozen erbij

Een beroepskeuzedag in East Rutherford, New Jersey. Ook de Amerikaanse arbeidsmarkt zal hard worden getroffen (AFP)Beeld AFP

De dertig landen verenigd in de Oeso zien de werkloosheid sterk oplopen. In het gunstigste geval trekt de economie in 2010 weer aan.

Het aantal werklozen in de dertig landen die lid zijn van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) zal de komende twee jaar met 8 miljoen oplopen tot 42 miljoen. Dat is de tol die de zich nu snel ontplooiende mondiale economische crisis eist.

In de gisteren gepubliceerde halfjaarlijkse economische vooruitzichten van de Oeso wordt voor de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, een krimp in het eerste half jaar van 2009 voorspeld van 0,9 procent, na 1,4 procent economische groei dit jaar.

In het tweede half jaar wordt verwacht dat de effecten van de kredietcrisis wat afzwakken en de Amerikaanse huizenprijzen zich wat normaliseren. Het veronderstelde herstel zal echter zwak zijn omdat veel huishoudens in de VS hun welvaart zien dalen en er dus minder te besteden overblijft. Voor 2010 verwacht de Oeso een groei van 1,6 procent. Maar dat is dan wel in het gunstigste scenario. De cijfers van de Oeso zijn gebaseerd op de dalende trend voor de inflatie, en bij olieprijzen die op het huidige relatief lage niveau zijn.

Onder die omstandigheden doet Japan het de eerste zes maanden van 2009 nog redelijk. Dat heeft vooral te maken met een omvangrijk pakket van de overheid om de economie te stimuleren. Later in 2009 zal de Japanse economie het weer benauwd krijgen omdat elders in de wereld de vraag naar Japanse producten wegzakt en de Japanse producten door een waardevermeerdering van de yen duurder zijn geworden.

De Oeso vreest dat Japan halverwege 2009 te maken krijgt met deflatie, een periode van dalende prijzen. Dat is een zichzelf versterkend proces omdat consumenten hun aankopen steeds uitstellen in afwachting van nog lagere prijzen.

De vijftien landen die samen de euro als betaalmiddel hanteren, zien hun gezamenlijke economie volgend jaar met 0,6 procent krimpen, tegen een groei van 1 procent dit jaar. De krimp in 2009 in de eurozone is een tiende procentpunt groter dan de 0,5 procent krimp die kort geleden al door de landen van de G20 werd voorspeld.

Veel Oeso-landen staan op de rand van een recessie of bevinden zich daar al in. Volgens Klaus Schmidt-Hebbel, de chef-econoom van de Oeso, dringt zich een vergelijking op met de economische malaise van begin jaren tachtig. Tot de Oeso-landen die het zwaarst worden getroffen door de crisis – buiten de VS – behoren Hongarije, Ierland, IJsland, Luxemburg, Spanje en Turkije, en vooral het Verenigd Koninkrijk. In die landen gaat de crisis op de financiële markten gepaard met een harde correctie van de huizenmarkt.

De economie van het Verenigd Koninkrijk zal in 2009 met 1,1 procent krimpen, na een magere groei van 0,8 procent in 2008. De effecten van het deze week door de Britse regering aangekondigde stimuleringspakket (30 miljard dollar groot) zullen pas eind 2009, begin 2010 voelbaar worden.

Groot-Brittannië is nog lang niet af van inzakkende huizenprijzen. De Oeso denkt dat pas halverwege 2009 een einde komt aan de prijsdaling. De prijzen voor woningen in Groot-Brittannië liggen dan 20 procent onder de piekniveaus van eind 2007.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden