Oerol-festival als herboren ingeluid
Precies op de plaats waar het publiek twee jaar geleden definitief afscheid nam van zijn Oerol wordt vanavond een herboren festival met vuurwerk en muziek ingeluid. Opnieuw zal Terschelling tien dagen lang het decor zijn van theater, muziek en spektakel. Organisator Joop Mulder kiest dit jaar voor de Franse aanpak, Terschelling wordt zijn 'L'île féerique'.
Met de terugkeer van Oerol is voor vele trouwe bezoekers een stille hoop waarheid geworden. Zij weigerden te aanvaarden dat Joop Mulder de pijp aan Maarten had gegeven. Een te zwakke financiële basis liet hem geen andere keus. Teleurgesteld in subsidiegevers als de provincie Friesland, gemeente Terschelling en de plaatselijke middenstand wilde Mulder in 1993 niet langer de financiële risico's dragen voor een grote festivalorganisatie. “De risico's kwamen op te weinig schouders terecht. Zestigduizend bezoekers waren er de laaste keer op Terschelling. Groot enthousiasme, maar ik zag dat enthousiasme niet terug bij de geldschieters.”
De gemiste inkomsten voor het eiland van al die extra bezoekers en geen extra toeristenbelasting voor de Terschelling werkten vorig jaar als een verlate koude douche. “Toen het festival er niet meer was schrok men opeens wakker. Geen Oerol-festival, dat kon toch niet.” De middenstand ondernam actie en stelde een speciaal fonds in van 200 000 gulden. Dit garantiefonds is een renteloze lening die in vijf jaar terugbetaald moet worden. Douwe Veenstra, de nieuwe zakelijk leider, is er blij mee. “We weten nu dat we een basis hebben, een uitgangspunt waarmee we kunnen werken. De subsidiegevers, fondsen en sponsors maken het plaatje van zeven ton praktisch rond.”
Overgangsjaar
De huidige organisatie is ook een stuk breder geworden. Joop Mulder blijft de spin in het web als artistiek leider maar de andere taken zijn verdeeld. “Dit jaar beschouwen wij als overgangsjaar. Velen zijn nieuw in de organisatie waardoor we moeilijke dingen zoveel mogelijk vermijden. We moeten eerst weer opbouwen.” Voor het tiendaagse spektakel is door de organisatie eigenwijs besloten om geen concessies aan hun ideeën te doen. Mulder: “We koesteren het eiland als podium en kiezen bewust voor kleinschaligheid. Veertigduizend bezoekers is genoeg, meer willen we niet.”
Programma
Tijdens het festival start het experiment 'schuurtjestheater'. In drie boerenschuurtjes, verspreid over het eiland, worden voor een publiek van zo'n vijftig mensen voorstellingen gehouden. “Eén van die optredens van Anton Groothuis is gebaseerd op Terschellinger sagen en waddenverhalen. Een passender lokatie is niet denkbaar. De voorstellingen duren zo'n vijftig minuten. Langer houdt men het toch niet uit op die houten banken,” meesmuilt Mulder.
Kenmerkend voor Oerol waren de locatieprojecten in natuurgebieden, zoals de spraakmakende optredens van Suver Nuver en de Dog Troep. De natuurlijke elementen hadden daarbij een betoverend effect op de toeschouwer. Zo ook dit jaar. Het publiek wordt aan de hand genomen door theatergroep Trajekt voor een boswandeling, op zoek naar de wereld van de wormen. Licht, muziek en lokatie zullen moeten samensmelten tot een feeëriek schouwspel.
Straattheater
Het straattheater, een belangrijk ingrediënt van de beginjaren van het Oerol-festival, wordt dit jaar totaal anders aangepakt. “Het straattheater was op een dood punt beland. Op iedere hoek van de straat stond wel een artiest met ballen te gooien. Het overzicht van het totaal was ver te zoeken. Dit jaar hebben we gekozen voor een nomadendorp achter Midsland. Daar zullen stand-up comedians, jongleurs en andere rariteiten te vinden zijn,” vertelt Mulder. De artistiek leider van Oerol '95 is duidelijk tevreden met zijn nieuwe rol. “Nieuwe ideeën en frisse gezichten maken ook dit festival zeker weer tot een succes. Het moet duidelijk zijn dat Terschelling en Oerol bij elkaar horen.”