Oerhollands op de ontbijttafel

Bestaat er een alternatief voor de aloude beschuitbus? Bedenk het maar eens. Al honderd jaar kennen we diezelfde ronde blikken bus met deksel, alleen verschillend in versiering: donkergeel met oostindische kers, crème met het rode Bolletjesfiguurtje, Brabantia oranje-bruin, Libelle zoet of Blokker saai.

In de hoop op een moderne versie van die oerhollandse blikken bus, dat toonbeeld van Hollandse gezelligheid op de ontbijttafel, schreven de Nederlandse Beschuitbakkers een prijsvraag uit. In samenwerking met interieurwinkel Habitat vroegen ze studenten van academies voor beeldende kunsten en vormgeversopleidingen een werkelijk vernieuwend ontwerp te bedenken. De alternatieve bewaarverpakking moest wel aan een paar eisen voldoen. Er moesten dertien beschuiten in passen (het aantal dat standaard in een rol zit). De nieuwe verpakking moest de beschuiten vers en heel houden, en het ontwerp moest praktisch, duurzaam en betaalbaar zijn. Als het even kon, zou de winnende bus in productie worden genomen en bij Habitat worden verkocht.

Het is verbazingwekkend en bewonderenswaardig hoeveel èchte alternatieven er werden bedacht. Maar liefst tweehonderddertig studenten voelden zich uitgedaagd en stuurden een idee in. Daaruit koos een jury honderdveertien kandidaten die hun idee mochten uitwerken. Uiteindelijk werden tien inzendingen genomineerd. Dinsdag was het zover. Tien nerveuze genomineerden en hun minstens zo zenuwachtige familieleden kwamen bij elkaar in het Habitat filiaal in Amsterdam voor de prijsuitreiking. Onder een rode, een blauwe en een witte doek gingen de drie prijswinnende ontwerpen schuil. Eerst werden de eervolle vermeldingen genoemd. Ontwerpen die niet echt praktisch uitvoerbaar waren, maar wel van originaliteit getuigden. Zo was er een ontwerp van plexiglas, waarbij iedere beschuit apart was verpakt, met als groot voordeel dat je kunt zien hoeveel beschuiten er nog in zitten. Een andere eervolle vermelding ging naar een mooie, simpele bus van hout, bestaande uit twee gelijke schuine delen die precies in elkaar passen.

De derde prijs ging naar een ontwerp van een student aan de Technische hogeschool in Delft, die het andere uiterste van de traditionele, hoge blikken bus had bedacht: een volkomen platte verpakking. Dit ontwerp bestaat uit een houten dienblad waarin twee laatjes schuilgaan. In die laatjes liggen dertien beschuiten verzonken. Een ideaal ding om ontbijt op bed mee te verzorgen. Jammer genoeg zal alleen de eerste prijs door Habitat in productie worden genomen, maar je weet nooit welke fabrikant ooit nog eens iets ziet in dit fraaie beschuitblad.

De tweede prijs ging naar de oplossing voor het probleem dat beschuiten altijd zo moeilijk uit de bus zijn te peuteren. Remko Spaan van de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht bedacht een bus die functioneert als een lippenstift. Aan de onderkant kun je de inhoud naar boven draaien, zodat er steeds een nieuw beschuitje aan de rand verschijnt. De eerste prijs ging naar Jons Jeronimus van de Akademie industriële vormgeving in Eindhoven, die een bus ontwierp waarvan iedereen die hem ziet zich zal afvragen waarom dit nooit eerder is bedacht. De bus van Jeronimus lijkt erg veel op de traditionele beschuitbus, alleen is-ie niet helemaal rond, maar heeft van boven gezien de vorm van een druppel. Daardoor ontstaat een hoekje waar je net je vinger achter een beschuit kunt krijgen. Zo simpel valt dat peuterprobleem dus op te lossen. De uitvoering van het ontwerp past volledig in het huidige modebeeld. De bus is van aluminium, waarin het woord beschuit in grote letters overdwars is uitgedrukt. Habitat mag zijn handen dichtknijpen dat het zo'n ontwerp in de schoot krijgt geworpen, want het wordt ongetwijfeld een bestseller. Het wachten is nu alleen nog op een nieuw ontwerp voor de papieren verpakking. Het is onbegrijpelijk dat de beschuitbakkers, die zich beroemen op een geschiedenis van vierhonderd jaar, ons nog steeds zo laten priegelen en scheuren bij het openmaken van een rol beschuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden