'Oerbossen verdwijnen door vraag uit Nederland'

(Novum) - Door de Nederlandse vraag naar soja, palmolie en houtproducten is in tien jaar tijd bijna een miljoen hectare bos verwoest. Tussen 1995 en 2005 nam de ontbossing voor de Nederlandse import met 73 procent toe, stelt Greenpeace woensdag op basis van onderzoek.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door het International Institute for Environment and Development en AIDEnvironment, blijkt volgens de milieuorganisatie dat tweederde van de ontbossing komt door de vraag naar producten als soja en palmolie. Greenpeace noemt ze de 'onzichtbare grondstoffen voor veel van onze boodschappen'. Greenpeace roept de overheid op ervoor te zorgen dat producten 'oerbosvrij' zijn.

"In de bossen van Indonesië en Brazilië worden op dit moment bosbranden aangestoken voor de Nederlandse vraag naar goedkope landbouwproducten", zegt Hilde Stroot, campagneleider van Greenpeace. "Onvervangbaar oerbos maakt plaats voor eentonige plantages met soja en oliepalmen. In de Canadese en Russische bossen vindt kaalkap plaats voor papier en hout, waarbij het honderden jaren duurt voordat deze bossen zijn hersteld."

De import naar Nederland heeft de grootste invloed op de bossen in Brazilië, maar ook bossen in Rusland, Maleisië, Paraguay en Congo zijn zwaar getroffen. In het onderzoek zijn elf landen vergeleken. Bij de vergelijking is gebruik gemaakt van cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Soja wordt in Nederland gebruikt als veevoeder. Palmolie is als plantaardige olie in onder meer cosmetica en schoonmaakproducten verwerkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden