'Oer-Vlaardingers' staan wangslijm af

(Novum) - Bij inwoners van Vlaardingen wordt zaterdag wangslijm afgenomen. Volgende week zaterdag staat een tweede groep dna af. Onderzoek moet uitwijzen of de 88 personen afstammen van duizend jaar geleden overleden Vlaardingers.

De gemeente Vlaardingen is op zoek naar mensen van wie de voorouders al in de zestiende eeuw in de Zuid-Hollandse plaats woonden. De stadsarchivaris leidt de zoektocht naar deze echte 'haringkoppen'. Enkele jaren geleden vonden archeologen in het centrum van de stad 35 schedels van ongeveer duizend jaar oud. Een van de schedels bleek nog dna te bevatten, dat volgens de gemeente het oudste en het best bewaarde dna van Nederland is. Vorige maand zijn kiezen getrokken uit de schedels.

Een vergelijking van het duizend jaar oude dna met dat van authentieke Vlaardingse families zou inzicht kunnen geven in migraties en evolutionaire processen. Daarom is de medewerking gevraagd van mensen met 'oer-Vlaardingse' namen als Fousert, Drop, Goch, Brobbel en Den Admirant, die al voorkwamen in zestiende-eeuwse documenten uit de stad. Vanwege vermenging met 'vreemd' dna in de loop der jaren wordt de zoektocht naar authentieke Vlaardingse families moeilijk, denkt de gemeente.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden