Oekraïners vestigen hoop op bokskampioen

Vitali Klitsjko succesvol met felle aanklacht tegen corruptie

REPORTAGE | GEERT GROOT KOERKAMP| KIEV

Hoe groot Vitali Klitsjko werkelijk is valt pas op als hij Kirill Koelikov naar voren haalt, namens zijn partij kandidaat voor het Oekraïense parlement in de Kievse buitenwijk Osokorki. De iele Koelikov staat er haast bedremmeld bij. Hij reikt niet verder dan Klitsjko's schouders.

Enkele honderden mensen zijn in de kille avondschemering samengedromd rond het podium, waar de 41-jarige meervoudig bokskampioen een korte stop maakt aan het slot van een intensieve verkiezingscampagne door Oekraïne. Morgen kiezen de Oekraïners een nieuw parlement. Klitsjko doet het goed in de peilingen. "Wij zijn de tweede partij van het land", zegt hij. "De mensen geloven ons. Wij zijn ervan overtuigd dat we het land kunnen veranderen."

De Oekraïense Alliantie voor Democratische Hervormingen heet de partij voluit. De Oekraïense afkorting luidt 'oedar', wat 'klap' betekent en verwijst naar Klitsjko's successen in de ring. "Vandaag ben ik niet als sportman gekomen, maar als leider van een politieke partij", zegt Klitsjko vanaf het podium, vlot gekleed in spijkerbroek. Hij zegt dat hij de politiek is ingegaan omdat Oekraïne in de wereld een slechte naam heeft. "Op mijn reizen merk ik dat men Oekraïne beschouwt als een derdewereldland. Oekraïne is het meest corrupte land ter wereld. We zijn zelfs Afrika voorbijgestreefd!"

De twintig jaar die zijn verstreken sinds zijn land onafhankelijk werd, zijn een gemiste kans, betoogt Klitsjko. "De Tsjechen, Slowaken, Polen en Hongaren is het wel gelukt een normale samenleving op te bouwen. Zij zijn nu lid van de Europese Unie. Oekraïne is ook een Europees land, qua geschiedenis en cultuur. Maar onze levensstandaard staat helaas nog ver af van die in Europa."

Dat komt volgens de sportheld door de Oekraïense elite, die rondrijdt in auto's en woont in huizen die men nooit van een gewoon salaris kan betalen. "Bij ons draait alles om geld, geld en nog eens geld. Want iedereen weet dat alles te koop is. En wat niet voor geld te koop is, is te koop voor heel veel geld. Ik ben ervan overtuigd dat er op dit plein geen mens is van wie geen geld is afgetroggeld. Zonder smeergeld kun je bij ons niet studeren, een baan vinden of naar de dokter." Klitsjko oogst veel bijval en er ontstaat chaos als hij langs het publiek loopt om handtekeningen uit te delen.

Een vrouw wil weten wat hij gaat doen als hij eenmaal in het parlement zit. Zal hij het straks niet op een akkoordje gooien met zijn verklaarde tegenstander, de Regiopartij van president Janoekovitsj? Klitsjko onderbreekt de signeersessie en neemt de microfoon: "Met die oligarchenclub hebben wij niets te maken. Onder geen beding zullen wij ooit samengaan met de Regiopartij!"

Gennadi Avtomonov is blij met die toezegging. Maar de gepensioneerde uit Osokorki had gehoopt Klitsjko persoonlijk te kunnen vragen waarom hij toch niet de krachten heeft gebundeld met andere oppositiepartijen. "Vechten in je eentje is onmogelijk, zo bereik je niets tegen dit regime van plunderaars van de staatskas. Nu pakken de oppositiepartijen elkaars stemmen af."

Zou Klitsjko de oppositie kunnen verenigen als kandidaat voor het presidentschap? "Klitsjko moet zich eerst nog bewijzen als politicus", zegt Ljoedmila Kovalenko, die samen met haar vriendin Ljoedmila Koechar voor het podium staat te luisteren. "Laat hij eerst maar eens concrete resultaten boeken. Maar daarvoor moet hij wel samenwerken met anderen. Dit hier is natuurlijk ook weer een show. Maar ik geloof graag in wat hij zegt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden