Oekraïne veroordeelt Russisch hulpkonvooi als 'invasie'

Het konvooi telt zo'n 270 witgeschilderde Russische legertrucks. Beeld reuters
Het konvooi telt zo'n 270 witgeschilderde Russische legertrucks.Beeld reuters

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft het Russische hulpkonvooi dat vanochtend zonder toestemming de grens met Oekraïne overstak, veroordeeld als een "inbreuk op het internationaal recht".  Rusland zei vanochtend niet langer te willen wachten en stuurde tientallen trucks zonder begeleiding van het Rode Kruis de grens over.

redactie internet

"De excuses van Oekraïne om het konvooi tegen te houden zijn uitgeput", stelde het Russische ministerie van buitenlandse zaken vanochtend geïrriteerd. "Anders zijn er geen mensen meer over om de hulpgoederen aan te geven".

Meer dan honderd witgeschilderde Russische legervrachtwagens trokken vervolgens de grens met Oekraïne over. De eerste zouden inmiddels zijn gearriveerd in de door pro-Russische separatisten gecontroleerde stad Loehansk, die door het Oekraïense leger belegerd wordt.

Ook de Europese Unie en de Navo reageerden boos op de Russische stap. De verdragsorganisatie stelde dat het "zogenaamde" Russische humanitair konvooi Oekraïne is binnengetrokken zonder toestemming van de Oekraïense autoriteiten. Een flagrante schending van de internationale verplichtingen van Rusland, en een verdere schending van de soevereiniteit van Oekraïne, aldus de Navo.

Het konvooi, dat begin vorige week al was vertrokken uit Moskou, stond dagenlang bij een grenspost met Oekraïne, die in handen is van de opstandelingen. Kiev en Moskou hebben al die tijd gesteggeld over de voorwaarden waaronder het konvooi de grens zou mogen oversteken. Bij vertrek kregen de vrachtwagens een escorte van een aantal separatisten.

De vrachtwagens vertrokken zonder begeleiding van het Rode Kruis. Volgens de hulporganisatie konden de strijdende partijen hun veiligheid niet garanderen. De aanwezigheid van het Rode Kruis was een voorwaarde van Oekraïne, dat de Russische bedoelingen met het hulpkonvooi niet vertrouwt.

Kiev is bang dat in de Russische vrachtwagens onder meer wapens en ander oorlogstuig voor de separatisten zit verstopt. Ook Navo-topman Rasmussen stelde dat de Russische minachting van internationale principes nieuwe vragen oproept over het ware doel van het hulpkonvooi: Is het om burgers te steunen of om gewapende separatisten te bevoorraden?

De Oekraïense president Petro Porosjenko (midden), met zijn Russische ambtgenoot Poetin (r) en de Duitse bondskanselier Merkel. Beeld reuters
De Oekraïense president Petro Porosjenko (midden), met zijn Russische ambtgenoot Poetin (r) en de Duitse bondskanselier Merkel.Beeld reuters

Het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken benadrukte dat het Moskou geen toestemming heeft gegeven om Oekraïne binnen te komen, maar dat het informeel de grensoverschrijding heeft geaccepteerd.

De Oekraïense veiligheidschef Valentin Nalivaitsjenko noemde de grensoverschrijding een "directe Russische invasie". Hij zei wel dat Kiev provocaties wil voorkomen en daarom geen geweld zal gebruiken tegen het konvooi. Volgens hem zaten er in een aantal trucks Russische militairen achter het stuur.

In en rond Loehansk, dat 55 kilometer van de grenspost is verwijderd, zijn zware gevechten gaande tussen het Oekraïense regeringsleger en pro-Russische separatisten. De Oost-Oekraïense stad wordt al wekenlang belegerd door het leger en er is groot gebrek aan onder meer elektriciteit en drinkwater.

De eerste vrachtwagen van het Russische konvooi passeert de grenspost bij Izvarinje, en rijdt Oekraïne binnen. De Oekraïense regering spreekt van
De eerste vrachtwagen van het Russische konvooi passeert de grenspost bij Izvarinje, en rijdt Oekraïne binnen. De Oekraïense regering spreekt van "een Russische invasie".Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden